Το «νέο σχολείο» δεν είναι το σχολείο των αναγκών μας.
Είναι τόσο παλιό όσο και ο εργασιακός μεσαίωνας που βιώνουμε σήμερα.
ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ : Τη μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για όλους, χωρίς ευελιξίες και μαθητείες.
Δεν θα μας χαριστεί τίποτα.
Καμιά συνενοχή στα αντιδραστικά τους σχέδια!

Your Search Results

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Comment first! »

                      Στη κοινή σύσκεψη του Δ.Σ. της Ένωσης και των Συλλόγων των Σχολείων, υπήρξε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχολική  κοινότητα στο Αιγάλεω.
   Κυριάρχησαν όπως ήταν φυσικό τα ζητήματα του ολοήμερου σχολείου, του κτιριακού, του σχολικού εξοπλισμού, της αντισεισμικής προστασίας αλλά και των προβλημάτων του περιβάλλοντος όπως των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
  Συζητήθηκαν ακόμα οι νέες διαθρωτικές αλλαγές στην Παιδεία που ετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως η εισαγωγή εξετάσεων στην Πέμπτη και Έκτη Δημοτικού και οι αλλαγές στις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης (διαφοροποίηση της εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, διάσπαση αυτής σε δύο κύκλους σπουδών, ισοτιμία πτυχίων πενταετούς φοίτησης με τα αντίστοιχα Ευρωπαικά τριετούς φοίτησης κ.λ.π.).
 

 Το Δ.Σ. της Ένωσης πιστεύει ότι αυτό το καλό ξεκίνημα πρέπει να συνεχιστεί και καλεί όλα τα Δ.Σ. των σχολείων του Δήμου μας, όσα δεν έχουν στείλει ακόμα τα υπομνήματα με τα προβλήματα  που αντιμετωπίζουν στο χώρο τους, να το κάνουν άμεσα, ώστε μέσα στο Καλοκαίρι να επεξεργαστεί ενα πρόγραμμα δράσης που θα το θέσει σε εφαρμογή από το Σεπτέμβρη.
 
 Καλούμε τα Δ.Σ. των Συλλόγων να ορίσουν ημερομηνίες για κοινές συσκέψεις. 
 Επίσης θα προτείνουμε συσκέψεις σε όλους τους Εκπαιδευτικούς Φορείς της 

 πόλης μας (ΔΟΕ, ΕΛΜΕ, ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΜΕΛΗ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ).
 
ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ      
 ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
        ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟ …….ΚΟΥΡΑΓΙΟ.   

ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Comment first! »

       ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ                          

        ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ                   ΗΜΕΡ. :                                   Αιγάλεω, 16/06/2005                                         

      FAX: 210-54.45.174     

                                                  

                                                         ΠΡΟΣ:    1. ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ        

                                                                        2. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ  

                                                                                        ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

                                                                        3. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
                                                                                                        
                                                          ΚΟΙΝ:    1. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ  
                                                                                    ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ  
                                                                          ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ  ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
                                                                        2. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
                                                                        3. ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 
                                                                                           ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ
                                                                                                4. ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
                                                 
                                                   ΑΡ. ΠΡΩΤ.:                           6 / 16-06-05
           

     ΘΕΜΑ:   ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

                      
   
   Στη πρόσφατη κοινή σύσκεψη που είχε η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Αιγάλεω με τα Δ.Σ. τών Συλλόγων του Δήμου μας τέθηκε το θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
  Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αποσύρει αμέσως όλες τις κεραίες που βρίσκονται κοντά σε σχολεία σαν μια ελάχιστη κίνηση ευαισθησίας για την ζωή και την υγεία των μαθητών της πόλης μας.
 Σίγουροι εκ των προτέρων για την ευαισθητοποίηση σας περιμένουμε την άμεση ανταπόκριση σας στο αίτημα όλων των γονιών της πόλης μας.   

ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

Comment first! »

            Μετά τις τελευταίες προειδοποιήσεις των Καθηγητών Σεισμολογίας σχετικά με την ανθεκτικότητα των κτιρίων, παρακαλούμε όπως ξεκινήσετε άμεσα τον έλεγχο όλων των οικημάτων των σχολείων μέσα στο Καλοκαίρι.
 Θεωρούμε την διενέργεια του ελέγχου αυτού άμεση και επιβεβλημένη και ζητούμε την ενημέρωση μας  γιατί είναι προφανής η ανησυχία μας. 
                                                                                                                  

                                           

Διατροφική αγωγή μαθητών – Κυλικεία

Comment first! »

Τα ελληνόπουλα σ’ όλες τις σχετικές επιστημονικές έρευνες αναδείχνονται πρωταθλητές της παχυσαρκίας και κατά συνέπεια βέβαιοι αυριανοί ασθενείς.

Πλησιάζει το 40% το ποσοστό των παιδιών μας 9-18 ετών με υπέρταση και υψηλή χοληστερίνη. Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν πως αυτό οφείλεται στην έλλειψη άσκησης και την κακή διατροφή.

Πώς θα μπορούσε να εξασφαλιστεί περισσότερη άσκηση και καλύτερη διατροφή;

Ο εργάσιμος χρόνος των γονέων ολοένα αυξάνεται. Η οικογενειακή ζωή αποδιαρθρώνεται, ενώ η διατροφή, στα πλαίσια και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης, οδηγείται σε φτηνά τροφικά υποκατάστατα, ιδιαίτερα για τους νέους. Η ποιότητα ζωής των οικογενειών χειροτερεύει. Καταγράφεται πως όλο και περισσότεροι μαθητές πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς να πάρουν πρωινό.

Η Φυσική Αγωγή και ο αθλητισμός στο σχολικό πρόγραμμα είναι ανύπαρκτα. Η άσκηση των μαθητών έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Η κάλυψη αυτής της ανάγκης μετατίθεται στους γονείς και στον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο των παιδιών, με οικονομικό κόστος μεγάλο αλλά και με εξαφάνιση του πραγματικού και αναγκαίου ελεύθερου χρόνου παιδιών και γονέων.

Η έλλειψη χώρων άθλησης στο σχολείο, στους Δήμους, σε συνδυασμό με την κυρίαρχη λογική της παθητικής εκτόνωσης σε υποκατάστατα ψυχαγωγίας και ζωής, μετατρέπει τα παιδιά μας σε θύματα, με ανύπαρκτο χρόνο για κίνηση και σωματική δραστηριότητα, παθητικούς δέκτες βομβαρδισμού διαφήμισης, πέρα απ’ όλα τα’ άλλα, ανθυγιεινών και επικίνδυνων τροφών.

Η εκπαίδευση στη σωστή διατροφή απουσιάζει πλήρως από την εκπαιδευτική λειτουργία (όπως άλλωστε και ο ρόλος του σχολείου στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών ).

Το κυλικείο αποτελεί σημαντικό παράγοντα του σχολικού περιβάλλοντος και επιβάλλεται να λειτουργεί με τρόπο «διδακτικό» για την προστασία της υγείας των μαθητών. Δεν μπορεί να συντελεί στην αύξηση των εσόδων της Σχολικής Επιτροπής, ούτε να αποτελεί ευκαιρία για κάποιον ιδιώτη να έχει μια κερδοφόρα επιχείρηση.

Η ανάθεσή του με πλειοδοτικό διαγωνισμό και ο σοβαρός υπολογισμός των εσόδων του στον προϋπολογισμό του σχολείου διαστρεβλώνει και αποκλίνει τον σκοπό του. Συνέπεια αυτής της επιλογής είναι οι ιδιοκτήτες των κυλικείων για να ανταποκριθούν στην υψηλή τιμή πλειοδοσίας να πωλούν ανθυγιεινές τροφές και μάλιστα σε πολύ υψηλές τιμές. Οι συνέπειες αυτής της στρέβλωσης είναι βαρύτερες για τους μαθητές των ολοήμερων τμημάτων των σχολείων, που καταναλώνουν οτιδήποτε τις εννιά ώρες παραμονής τους στο σχολείο.

Σύλλογοι Γονέων και εκπαιδευτικοί διαπιστώνουν την ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές.

Οι συσκέψεις των συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων, που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο χρόνο, ήταν μια ένδειξη πως κατανοούν την ανάγκη να ασχοληθούν με το θέμα, αλλά χωρίς να αγγίζουν, φοβούμαστε, την ουσία του προβλήματος.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ:

1.       Η καλή υγεία είναι ζήτημα ενημέρωσης, οικονομικής πολιτικής και κοινωνικής προστασίας. Χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην «εκπαίδευση» που θα πρέπει να λαμβάνουν τα παιδιά από το σπίτι τους, το σχολείο και τα ΜΜΕ, σχετικά με το διατροφικό πρότυπο.

2.       Σήμερα, που η εκπαίδευση χαρακτηρίζεται μια επιπλέον «αγορά», οι μεγάλες πολυεθνικές τυποποιημένων τροφίμων έχουν κάθε συμφέρον να εξασφαλίσουν και στο σχολικό χώρο μια ακόμα επικερδή αγορά. Το ΥΠΕΠΘ, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι ειδικοί επιστήμονες οφείλουμε να πάρουμε θέση: θα επιβληθούν αυστηροί κανόνες και θα παρθούν μέτρα για την υγεία των παιδιών και του πληθυσμού της χώρας ή θα γίνει το σχολείο ξέφραγο αμπέλι στους κερδοσκόπους;

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

·       Το κυλικείο, όπως το γνωρίζουμε, έχει ξεπεραστεί από τις σημερινές συνθήκες. Για όσο διάστημα λειτουργήσει ακόμα, δεν μπορεί να είναι ένα εμπορικό κατάστημα στο χώρο του σχολείου. Οι συνθήκες λειτουργίας και τα είδη που διαθέτει οφείλουν να ανταποκρίνονται στους κανόνες υγιεινής και να επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών. Ο κατάλογος των ειδών του να προτείνεται από αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, που παρέχουν επιστημονικές εγγυήσεις για την υγιεινή διατροφή των παιδιών.

·       Χρειάζεται εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεών του, με προδιαγραφές και έλεγχο καθώς επίσης και εκπαίδευση του προσωπικού.

·       Να ελέγχεται το ποσοστό κέρδους και τα έσοδα από τη μίσθωσή του να διατίθενται αποκλειστικά για την κάλυψη πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων των μαθητών.

·       Στο αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος για φυσική αγωγή (σε όλες τις εκφράσεις της ), η μόνιμη πρόσληψη καθηγητών σε κάθε σχολική μονάδα και η δημιουργία των αναγκαίων χώρων άθλησης.

·       Να αποκατασταθεί στο σχολικό πρόγραμμα, όχι μόνο ο ουσιαστικός ρόλος της Φυσικής Αγωγής, σ’ ότι αφορά στην αναγκαία άσκηση των μαθητών, αλλά και την αγωγή τους για τα ζητήματα της υγείας και της ζωής τους. Όχι σαν μάθημα ξεχωριστό αλλά σε συνδυασμό με άλλα μαθήματα (Βιολογία, Χημεία κλπ ).

ΑΙΤΗΜΑΤΑ:

Ø      Να οργανωθούν σχολικά μαγειρεία και τραπεζαρία στα σχολεία. Όπως έχουν διαμορφωθεί οι όροι ζωής και εργασίας των γονέων, σήμερα είναι επιτακτικά αναγκαίο το σχολείο να εξασφαλίζει κανονική υγιεινή διατροφή στους μαθητές του. Το σχολικό γεύμα πρέπει να συνεισφέρει στην παροχή ενός υγιούς, ισορροπημένου μοντέλου διατροφής στο σχολείο, να συμπληρώνει το καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού και να δρα συμβουλευτικά προς την οικογένεια, σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να καλύπτονται οι θρεπτικές ανάγκες του.

Ø      Να εξασφαλίσουμε στα παιδιά χρόνο και χώρο για άσκηση και παιχνίδι. Να αλλάξει ριζικά το πρόγραμμα του σχολείου. Να ολοκληρώνει την αποστολή του στο χρόνο λειτουργίας του, χωρίς να χρειάζεται απογευματινή βάρδια παιδιών και γονέων στην παραπαιδεία. Να μορφώνει και να διαπαιδαγωγεί τους μαθητές, εκτός των άλλων, σε θέματα διατροφής και σωματικής άσκησης.

Ø      Η πολιτεία, οι Δήμοι να εξασφαλίσουν ε4λεύθερους χώρους για άθληση και αναψυχή, έτσι ώστε τα παιδιά να αθλούνται ελεύθερα, δωρεάν και με ασφάλεια. Οι αυλές των σχολείων και οι αθλητικοί τους χώροι να είναι ανοιχτοί διαρκώς για την νεολαία.

Ø      Να απαγορευτούν οι διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφών στα ΜΜΕ.

Άρθρο Word για Εκτύπωση (kylikeia1.doc 1.57 Mb)

 

 

 


Αγώνας
για μια καλύτερη παιδεία
για μια άλλη κοινωνία

Κάποτε θα'ρθουν να σου πουν ...
Γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα!