Το «νέο σχολείο» δεν είναι το σχολείο των αναγκών μας.
Είναι τόσο παλιό όσο και ο εργασιακός μεσαίωνας που βιώνουμε σήμερα.
ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ : Τη μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για όλους, χωρίς ευελιξίες και μαθητείες.
Δεν θα μας χαριστεί τίποτα.
Καμιά συνενοχή στα αντιδραστικά τους σχέδια!

Your Search Results

Οι Προτάσεις της Α.Σ.Γ.Μ.Ε. για το Δ΄ Κ.Π.Σ

Comment first! »

 

Μετά τα δεκάδες πιλοτικά προγράμματα και τις πολλές καινοτόμες δράσεις, οι γονείς της χώρας μας μπορούμε να «υπολογίσουμε» τα δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ της «απορρόφησης», αλλά δύσκολα μπορεί να μετρηθεί κέρδος για την εκπαίδευση των παιδιών μας.

Το πλήθος των ακριβοδιαφημισμένων καινοτομιών του Υπουργείου Παιδείας, δεν κατάφεραν να μεταμορφώσουν το άχαρο σχολικό περιβάλλον και πρόγραμμα σε εκπαιδευτικό παράδεισο.

Η πορεία της πιο πολλά υποσχόμενης «καινοτομίας», του ολοήμερου σχολείου, είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των πραγματικών προθέσεων και στόχων. Αφού παρουσιάστηκε σαν «κοσμογονία» που θα κάλυπτε όλα τα ελλείμματα του σχολείου, ακολούθησε φθίνουσα πορεία χρηματοδότησης αλλά και ποιότητας.

«Συντέλεσε» όπως ομολογείται στην «Ετήσια Έκθεση Εκτέλεσης ΕΠΕΑΕΚ  2005», στη «δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αποκλειστικά για ωρομίσθιους (και όχι μόνιμους ) εκπαιδευτικούς σε τοπικό επίπεδο.

Στο «ερώτημα της βιωσιμότητας και διατηρησιμότητας των δομών του εκπαιδευτικού συστήματος (που στηρίζονταν από τα Διαρθρωτικά Ταμεία ) μετά την άρση της κοινοτικής συνδρομής» η απάντηση είναι ήδη νόμος του κράτους:

 «…στόχος είναι να κινητοποιηθούν και σημαντικοί ιδιωτικοί πόροι, μέσω και των Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα» (6η Επιτρ. Παρακολούθησης ΕΠΕΑΕΚ- 31/5/2006 ).

   Προφανώς οι μεγάλες υποσχέσεις αποσύρονται, το κόστος της «κοσμογονίας» μετατοπίζεται στους γονείς και μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Δήμων θα αποτελέσουν πηγή κερδοσκοπίας για ιδιώτες.  

 

Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση με προσήλωση υλοποιεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ, για τη μετατροπή της εκπαίδευσης σε κατάρτιση.

«Η Εθνική Στρατηγική δια βίου Μάθησης   αποτελεί βασική συνιστώσα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση».

«Κεντρικός στόχος του ΕΠΕΑΕΚ η εστίαση της πολιτικής για την απασχόληση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στην δια βίου μάθηση και στην καταπολέμηση του αποκλεισμού».

Η νέα έκδοση στροφής στην κατάρτιση, τα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες και την παιδεία που αξίζουν και δικαιούνται τα παιδιά μας και χρυσοπληρώνουμε οι γονείς.

Το θεμελιακό δικαίωμα σε μια πλατιά γενική παιδεία, προϋπόθεση και βάση για τη δημιουργικότητα και πολυμέρεια του σύγχρονου ανθρώπου, αποδυναμώνεται με τα νέα μέτρα.

Δημιουργείται «μαθητικό δυναμικό μέτριας επίδοσης και απόδοσης» και η υποβαθμισμένη κατάρτιση τους αντί για τη βασική γενική μόρφωση που δικαιούνται, θα οδηγήσει σε «αύξηση των νέων που έχουν ελάχιστα ως και μηδενικά προσόντα για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας», όπως οι έρευνες του ΥΠΕΠΘ καταγράφουν.

      Οι παραπλανητικές υποσχέσεις  για απασχόληση, για γρήγορη ένταξη στην αγορά εργασίας, προσκρούουν στη σκληρή πραγματικότητα της υψηλής ανεργίας της νεολαίας και των ίδιων των αποφοίτων της ΤΕΕ.  

Στα κείμενα της  6η Επιτρ. Παρακολούθησης ΕΠΕΑΕΚ- 31/5/2006 καταγράφεται πως έρευνες στην Ε.Ε. αλλά και στη χώρα μας δείχνουν πως:  «η απασχόληση αυξάνεται περισσότερο σε κλάδους που σχετίζονται με την ανώτερη εκπαίδευση από ότι σε ολόκληρη την οικονομία…» και «…Το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης σχετίζεται με υψηλότερους ρυθμούς αύξησης της απασχόλησης».

Ενώ αντίθετα «η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση καθώς και άλλες Ενεργές Πολιτικές Απασχόλησηςαναπτύχθηκαν χάρη σε πόρους που προέρχονται από την ΕΕ και όχι ως αποτέλεσμα της ζήτησής τους από την εσωτερική αγορά».

 

Παρακολουθούμε μια πρωτοφανή υποβάθμιση της εκπαίδευσης και της μόρφωσης με την υποκατάστασή της από την πρόσκαιρη και αποσπασματική κατάρτιση. Δεν είναι καθόλου τυχαία πιστεύουμε η επιλογή του όρου «μάθηση»για να περιγράψει την ισόβια περιπλάνηση, που προορίζεται για τα παιδιά μας, ανάμεσα στην κατάρτιση και στην ψευτοαπασχόληση. Ουσιαστικά πίσω από αυτή την «απορροφητική» ρητορική μετατοπίζεται στον καθένα ατομικά η ευθύνη του κράτους να παρέχει σε όλα τα παιδιά ένα αναγκαίο επίπεδο βασικής γενικής μόρφωσης

Η «δια βίου μάθηση» παρουσιάζεται σαν μια ομπρέλα που συνενώνει όχι μόνο όλες τις μορφές εκπαίδευσης και κατάρτισης αλλά και τη ¨μη επίσημη μάθηση» στα κάθε λογής σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια, καθώς και την αποκαλούμενη «άτυπη μάθηση», τις εμπειρικές δηλαδή γνώσεις.

Ο στόχος είναι φανερός: η κοινωνία θα πρέπει να πάψει να αποδίδει τόσο μεγάλη σημασία στις συστηματοποιημένες και οργανωμένες μορφές εκπαίδευσης, γιατί η οργανωμένη εκπαίδευση κοστίζει και δημιουργεί απαιτήσεις.

Ενώ στα λόγια η κυβέρνηση υποστηρίζει πως «οι Κοινοτικές Στρατηγικές Κατευθύνσεις, πρέπει να αποτελέσουν ένα ενδεικτικό γενικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στις χώρες να σχεδιάσουν την Αναπτυξιακή τους Στρατηγική στη βάση των πραγματικών τους αναγκών» (σ’ αυτό άλλωστε προσπάθησε να στηρίξει την αξιοπιστία του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία ),  στην πράξη «Το  Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης 2007-2013 θα πρέπει να παρουσιάζει συνέπεια με τις κοινοτικές στρατηγικές προτεραιότητες και κατευθύνσεις».

 

Στην απόφαση του Συνεδρίου της ΑΣΓΜΕ ( Αθήνα 3/7/05 ) διαπιστώναμε:

«…Η ιδιωτικοποίηση ενισχύεται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, που χρηματοδοτούν δράσεις με συγκεκριμένες κατευθύνσεις, για την αναπροσαρμογή της εκπαίδευσης.…Η εξάρτηση των σχεδιασμών από τα κοινοτικά κονδύλια προσαρμόζει το σχολείο στις επιδιώξεις της αγοράς».

Κατανοείται όλο και περισσότερο από τους γονείς, και όχι μόνο, αυτό που ομολογείται και στα σχετικά κείμενα (Δεκέμβρη 2005 ), ότι «Το ΕΠΕΑΕΚ αποτελεί ένα βασικό εργαλείο εφαρμογής στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης του τομέα της εκπαίδευσης, ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας και σύνδεσης με την αγορά εργασίας».

 

Τα αποτελέσματα αυτών των αναπροσαρμογών έχουμε αποτιμήσει οι γονείς αυτής της χώρας:

ü      Διπλοπληρώνουμε το αναχρονιστικό σύστημα της εκπαίδευσης από το πενιχρό εισόδημά μας.

ü      Παράλληλα διαπιστώνουμε ότι η θυσία μας γίνεται ολοένα πιο άσκοπη και αναποτελεσματική, αφού η αμάθεια των παιδιών γενικεύεται, από το Δημοτικό κιόλας, ενώ η σκέψη και η προσωπικότητά τους διαλύονται.

ü      Το ποσοστό του σύγχρονου λειτουργικού αναλφαβητισμού καλπάζει μεταξύ των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

ü      Περισσότεροι από 25% των μαθητών εγκαταλείπουν κάθε μορφή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσιο, Λύκειο, ΤΕΕ κλπ), σαν αποτέλεσμα της αποστροφής προς τη μόρφωση, που συστηματικά καλλιεργεί το σημερινό εκπαιδευτικό και κοινωνικό σύστημα, με τους ταξικούς φραγμούς και το ανούσιο περιεχόμενο του σχολείου ( αύξηση των νέων που έχουν ελάχιστα ως και μηδενικά προσόντα για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας, εκτιμούν τα κείμενα σας ).

ü      Η παραπαιδεία την ίδια στιγμή οργιάζει, αφού μια εργατική οικογένεια χρειάζεται έναν ολόκληρο μισθό για να καλύψει τα ελλείμματα που αφήνει το «δημόσιο και δωρεάν» εκπαιδευτικό σύστημα.

ü      Στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης. 

 

Δεν προβληματίζουν όμως την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας.

Οι «6 άξονες προτεραιότητας», που χρηματοδοτούνται με χρήματα που έχει πληρώσει ο λαός μας, ουδόλως αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης των παιδιών μας.

Όταν στα σχολεία δεν εξασφαλίζεται η πρωινή λειτουργία σε σύγχρονα κτίρια, αλλά ούτε καν η στοιχειώδης υγιεινή, είναι τραγική πρόκληση να:

Ø      αυξάνεται ο προϋπολογισμός κατά εκατομμύρια ΕΥΡΩ για να δημιουργηθούν «νέες θυρίδες επιχειρηματικότητας νέων»!

Ø      διατίθενται 10 εκατομμύρια ΕΥΡΩ για την πληροφόρηση και  δημοσιότητα του έργου του ΕΠΕΑΕΚ, όπως αυτό που θαυμάσαμε με την πολύχρωμη «Παιδεία στην κορυφή».

Ø      μελετάται η δημιουργία Παρατηρητηρίου παρακολούθησης και αξιολόγησης της εκπαιδευτικής πολιτικής στον τομέα της ισότητας των φύλλων!!

 

Όταν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, με το θέμα της Βέροιας, καταγράφεται η διαστρέβλωση του ρόλου και της αποστολής του σχολείου, η παραμέληση της αγωγής των μαθητών, η υποβάθμιση και ο κατακερματισμός της μορφωτικής διαδικασίας και η υποχρηματοδότηση, η παραμέληση της επιστημονικής, οικονομικής και κοινωνικής στήριξης των εκπαιδευτικών, είναι απαράδεκτο να ασχολούνται τόσοι ειδικοί και να ξοδεύονται χρήματα,  για να εκπονήσουν προγράμματα «επιμόρφωσης» των εκπαιδευτικών,

         ως παιδαγωγών, στη «διαχείριση προβλημάτων της τάξης» (όπως «διαχείριση αποβλήτων»)!

         ως «επαγγελματιών» (τι να σημαίνει αυτό άραγε; )

Οι βασικές προτεραιότητες της εκπαίδευσης που προωθούνται για:

§         Εκπαιδευτικό σύστημα ευέλικτο – προώθηση αποκέντρωσης – «άνοιγμα στην κοινωνία».

§         Νέα στοχοθεσία για την Α΄βάθμια – Β΄βάθμια εκπαίδευση  – ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ.

§         Αξιολόγηση σε όλες τις βαθμίδες.

§         Ενίσχυση δια βίου μάθησης. Προώθηση συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης τόσο μεταξύ  τους όσο και με την απασχόληση!

§         Οικονομική αυτοτέλεια ΑΕΙ.

§         Προσανατολισμός και σύνδεση της έρευνας με τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας.

Από εμπειρία πλέον γνωρίζουμε τι σημαίνει η προώθηση αυτών των προτεραιοτήτων:

ü      Μεταφορά της ευθύνης του κράτους και του κόστους της εκπαίδευσης στους γονείς, κατηγοριοποιημένα σχολεία ανάλογα με το εισόδημα των γονιών και τις δυνατότητες των Δήμων, νέους εξεταστικούς φραγμούς από το Δημοτικό, ακόμα πιο ακριβοπληρωμένη αμάθεια.

ü      Ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων και εισβολή των επιχειρήσεων, δίδακτρα, αποκλεισμός των φτωχότερων μαθητών, έλεγχο της επιστήμης και χειραγώγηση των νέων επιστημόνων.

 

Γι’ αυτό μας βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους.

Είμαστε αντίθετοι στην προετοιμασία της  μεγάλης στρατιάς της δια βίου κατάρτισης και ψευτοαπασχόλησης.

Οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες επιβάλλουν την εξασφάλιση υψηλού μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου σε όλους τους νέους.

Γι’ αυτό απαιτούμε:

Ø      Δημιουργία δικτύου δημόσιων και δωρεάν παιδικών κέντρων για βρέφη και νήπια ηλικίας 2-6 χρονών, με σύγχρονη υποδομή σε παιδαγωγικά μέσα και προσωπικό και σκοπό, εκτός από την ασφαλή φροντίδα και φύλαξη, την καλλιέργεια των βασικών ικανοτήτων και πλευρών του  ψυχισμού και την ανάπτυξη κοινωνικών αρετών των νηπίων.

Ø      Καθιέρωση δίχρονης, υποχρεωτικής δημόσιας και δωρεάν, προσχολικής αγωγής μέσα στο κρατικό σύστημα των παιδικών κέντρων.

Ø      Καθιέρωση του ενιαίου δωδεκάχρονου υποχρεωτικού σχολείου, που θα παρέχει βασική γενική εκπαίδευση σε όλους τους μαθητές ως τα 18. Σκοπός της θα είναι η ολόπλευρη διαμόρφωση της προσωπικότητας και η αρμονική ανάπτυξη των ικανοτήτων κάθε νέου, πριν από οποιαδήποτε επαγγελματική επιλογή ή ειδίκευση.     

 Το ενιαίο βασικό σχολείο προϋποθέτει ισότιμη παροχή γενικής μόρφωσης σε όλους,  σε όμοιες συνθήκες, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις (κοινωνικές, γεωγραφικές, φυλετικές, θρησκευτικές  κλπ.)  μέσα από έναν τύπο σχολείου με ενιαία δομή και πρόγραμμα, ενιαίο επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής και ενιαία εκπαιδευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Γι’ αυτό,  πρωταρχικός όρος για το ενιαίο σχολείο είναι ο αποκλειστικά δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του, που σημαίνει  ότι πρέπει να δοθεί τέλος στο παράλληλο κύκλωμα δημόσιας – ιδιωτικής εκπαίδευσης και να σταματήσει κάθε διαδικασία για «αποκέντρωση» των σχολείων και της χρηματοδότησής τους από τους επιχειρηματίες – χορηγούς, τους γονείς, την «τοπική κοινωνία».

      Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μεταβίβαση καθοριστικών αρμοδιοτήτων της εκπαίδευσης, όπως η διαπαιδαγωγητική λειτουργία και το περιεχόμενο, η χρηματοδότηση, η πρόσληψη και οι εργασιακοί όροι του εκπαιδευτικού προσωπικού σε φορείς που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις επιστημονικές απαιτήσεις της εκπαιδευτικής εργασίας και να εκπληρώσουν την κοινωνική τους αποστολή, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλοι ιδιωτικοί κερδοσκοπικοί φορείς.

      Το ενιαίο σχολείο δεν μπορεί να διαιρείται  σε κατηγορίες και  τύπους σχολείων (όπως το διπλό δίκτυο Λύκειο – τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση),  με σκοπό την καθήλωση του μορφωτικού επίπεδου των πλατειών λαϊκών στρωμάτων στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.

      Το δωδεκάχρονο σχολείο αποσκοπεί στην  ολόπλευρη διαμόρφωση της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου με την ισόρροπη καλλιέργεια  όλων των πλευρών της κοινωνικής προσωπικότητας, τη νόηση, το συναίσθημα και τη βούληση.  Σε αντίθεση με τη σύγχυση που καλλιεργεί το σημερινό σχολείο φροντίζει  να διδάξει την αλήθεια και να  δημιουργήσει κριτήριο για τη ζωή, να διαμορφώσει με άλλα λόγια επιστημονική κοσμοαντίληψη στους μαθητές.   Γι’ αυτό και επικεντρώνει την εργασία του στα πιο σταθερά στη διάρκεια του χρόνου και ωφέλιμα στοιχεία της γνώσης,  που είναι οι βασικοί νόμοι και αρχές που διέπουν τη φυσική και κοινωνική πραγματικότητα, μέσα από τη ζωντανή επικοινωνία του μαθητή με τη φύση και τον ανθρώπινο πολιτισμό.  Και επειδή πρωταρχικό στοιχείο της κοινωνικής ζωής είναι η εργασία, το σχολείο πρέπει να ενσωματώνει βασικά στοιχεία της τεχνολογίας όχι για επαγγελματική εξειδίκευση αλλά σαν αναπόσπαστο στοιχείο της γενικής παιδείας. 

§      Σχολεία που να καλύπτουν την εκπαίδευση όλων των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Μέτρα για την σωστή αντιμετώπιση και βοήθεια των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες. Με δαπάνη και ευθύνη του κράτους κι όχι των γονιών.

§      Μέτρα για την εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών. Εξασφάλιση διδασκαλίας της μητρικής τους γλώσσας και ενίσχυση των οικογενειών.

§      Ενίσχυση και αναδιοργάνωση των νυχτερινών σχολείων, όχι στα «σχολεία» β΄ ευκαιρίας.

§      Αποδέσμευση του σχολείου από τη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ –ΤΕΙ, ως προϋπόθεση για να κατακτούν όλοι οι νέοι τη γενική μόρφωση.

§      Μόνιμοι διορισμοί  όλων των αναγκαίων εκπαιδευτικών ακόμα και για τις έκτακτες ανάγκες. Υπολογισμός στις μόνιμες προσλήψεις των αναγκών του σχεδιασμού ετήσιας επιμόρφωσης όλων των εκπαιδευτικών στον ορίζοντα της δεκαετίας. Κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.

§       Οι εκπαιδευτικοί, ανεξάρτητα από την ειδίκευσή τους να είναι πτυχιούχοι πανεπιστημιακών παιδαγωγικών σχολών. Περιοδική υποχρεωτική επιμόρφωση στις ίδιες σχολές του συνόλου των εκπαιδευτικών ( και της Ειδικής Αγωγής ), με εκπαιδευτική άδεια, χωρίς να εμποδίζεται η λειτουργία του σχολείου. Επιστημονική, οικονομική και κοινωνική αναβάθμιση.

§      Ριζική αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων, βιβλίων, διδακτικών μεθόδων και μέσων.  15-20 μαθητές ανά τμήμα στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, 20 στα Γυμνάσια – Λύκεια.

§      Αναλυτικά προγράμματα και βιβλία επικεντρωμένα στα θεμελιακά στοιχεία της γνώσης, ώστε να δίνουν μια σφαιρική και συγκροτημένη εικόνα για τη ζωή. Αύξηση των ωρών διδασκαλίας των βασικών για τη γενική μόρφωση μαθημάτων, απαλλαγή των προγραμμάτων από το στρίμωγμα σ’ αυτά όλων των επιστημονικών αντικειμένων των πανεπιστημίων. Βιβλία επιστημονικά και κυρίως παιδαγωγικά επεξεργασμένα, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες  και τις δυνατότητες κάθε ηλικίας. Να παρουσιάζουν στους μαθητές τις διαφορετικές προσεγγίσεις, ως προϋπόθεση για την καλλιέργεια της κριτικής, δημιουργικής σκέψης.

§      Ολοκλήρωση της μάθησης μέσα στο σχολείο,  με εξατομικευμένη βοήθεια σε κάθε μαθητή ανάλογα με τις ανάγκες του, αλλά και με άθληση, καλλιτεχνική παιδεία, φυσική και αισθητική αγωγή, ευρύτερη πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα έτσι που να καταργηθεί η ιδιωτική εκπαίδευση.

§      Ενιαία, συστηματική, ουσιαστική διδασκαλία των ξένων γλωσσών, σε όλο το σχολείο και εξασφάλιση πιστοποίησής της γνώσης της από το Δημόσιο Σχολείο

§      Σχολεία πρωινά σύγχρονα και ασφαλή, με βάση τα ανθρώπινα μέτρα και τις ανάγκες της κάθε ηλικίας. με όλη την αναγκαία υποδομή και εξοπλισμό  σε εργαστήρια, χώρους άθλησης, βιβλιοθήκες, αύλειους χώρους. Σχολικά κτίρια αποκλειστικά ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου.

§      Σε όλα τα σχολεία εφαρμογή δημόσιας και δωρεάν ιατρικής πρόληψης και υγιεινής.

§      Να μπει φραγμός στα σχέδια για αποκέντρωση της εκπαίδευσης, για επιλεκτική χρηματοδότησή και κατηγοριοποίηση των σχολείων.

§      Ακύρωση κάθε μέτρου που οδηγεί σε ανταποδοτική –επιχειρηματική λειτουργία του σχολείου.

§      Πρόσληψη φυλάκων, καθαριστών, επιστάτη και γραμματέα σε κάθε σχολική μονάδα και στελέχωση της εκπαίδευσης με ειδικό επιστημονικό προσωπικό για την εκτίμηση και διάγνωση των προβλημάτων των μαθητών της κάθε σχολικής μονάδας και επαρκή στήριξη του διδακτικού έργου.

      Διεκδικούμε σχολείο που θα ολοκληρώνει την εργασία του, χωρίς ανάγκη φροντιστηρίων και πρόσθετων μαθημάτων επί πληρωμή, με αναδιάρθρωση του σχολικού προγράμματος έτσι ώστε να απαλλαγεί από τις επικαλύψεις  και να αποτελέσει ένα μελετημένο σύνολο, που θα επιτρέψει στους μαθητές να αποκτήσουν μέσα από αυτό, επιστημονική κοσμοαντίληψη και βιοθεωρία.

  Σχολείο ελκυστικό στους μαθητές που θα δίνει διέξοδο στη δημιουργικότητα και πραγματικά εφόδια για τη ζωή τους. Θα οργανώνει όχι μόνο τη γνώση αλλά και την κοινωνική τους ζωή, θα διαμορφώνει σταθερές προσωπικότητες, ανθρώπους με χαρακτήρα και άλλες κοινωνικές αξίες, για να μπορέσουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.

Ø      Σύστημα «μεταλυκειακών» Επαγγελματικών Σχολών, που θα είναι αποκλειστικά Δημόσιες και Δωρεάν:

Θα παρέχουν πτυχίο  με ουσιαστική ειδίκευση και πλήρη επάρκεια για την ολοκληρωμένη άσκηση επαγγέλματος, χωρίς να χρειάζεται διαδικασίες πιστοποίησης. Ο απόφοιτός τους θα είναι σε θέση να προσαρμόζεται στις όποιες αλλαγές της επαγγελματικής του ζωής.  Τα διάφορα ινστιτούτα κατάρτισης και οι άλλες μορφές εφήμερης και εμπειρικής «μάθησης»,  που σπέρνουν  μόνο ψευδαισθήσεις επαγγελματικής αποκατάστασης στους χιλιάδες άνεργους νέους, πρέπει να καταργηθούν.

 

Ø      πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν, που θα εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου επιστημονική μόρφωση στους αποφοίτους της και πτυχία με αξία, για να εργαστούν αλλά και για να αναπτύξουν την επιστήμη με κριτήριο την κοινωνική πρόοδο.

o          Ενιαίος Κύκλος Σπουδών θα οδηγεί σε πτυχίο που θα κατοχυρώνει την πλήρη επάρκεια στο επιστημονικό αντικείμενο και το δικαίωμα πρόσβασης στο επάγγελμα, χωρίς συμπληρώματα, πιστωτικές μονάδες και άλλου είδους εξετάσεις διαπίστευσης επαγγελματικής ικανότητας.

o          Οι μεταπτυχιακές σπουδές θα είναι ενιαίες και θα οδηγούν αποκλειστικά σε διδακτορικό δίπλωμα.

o          Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην ίδρυση δημοτικών ή νομαρχιακών «πανεπιστημίων», στο Νόμο Πλαίσιο που προωθείται και στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που θα το επιτρέψει, γενικότερα είμαστε υπέρ της κατάργησης των κάθε λογής ιδιωτικών «πανεπιστημίων» καθώς και των μορφών ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των κρατικών.

Ø      Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από αποκλειστικά  δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, με  κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης, άμεσης ή έμμεσης. Υπερδιπλασιασμό, τουλάχιστον, των κρατικών δαπανών για την εκπαίδευση. Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του συνόλου των δαπανών για την επισκευή και συντήρηση των σχολείων. Όχι στις Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, που ανοίγουν δρόμο για την  παράδοση στις κερδοσκοπικές ορέξεις των  επιχειρήσεων όχι μόνον των σχολικών κτιρίων αλλά  και της εκπαιδευτικής λειτουργίας.  Καμία αύξηση των δημοτικών τελών, όχι στα πρόσθετα χαράτσια άμεσα στους γονείς, στα δίδακτρα και τους “σπόνσορες”, στην μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε επιχειρηματία υπηρεσιών εκπαίδευσης, στην ίδρυση δημοτικών ή νομαρχιακών «πανεπιστημίων»

o    Να σταματήσει η απάτη των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και οι  κοσμογονίες της Ευέλικτης Ζώνης και άλλων πιλοτικών «απορροφήσεων» με ημερομηνία λήξης.

o    Τα κοινοτικά κονδύλια, είναι χρήματα του ελληνικού λαού. Mακριά από μεσάζοντες, μελετητές, «απορροφητήρες», διαφημιστές και «δράσεις», να ενταχθούν στον κρατικό προϋπολογισμό για την ριζική αναμόρφωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος σε όφελος του λαού μας κι όχι των συμφερόντων της «αγοράς».

Αυτές είναι οι πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης των νέων μας, τις οποίες διεκδικούμε, αφού  τις έχουμε πληρώσει ακριβά οι γονείς τους.

 

Εκτύπωση (epeaek22.doc 0,95mb)

 

Το σχολείο δεν είναι Ηλεκτρικός Σταθμός και οι γονείς δεν εκπροσωπούνται από «πλασιέ», «εθελοντές» και «σωτήρες»

Comment first! »

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25-6 στην Αθήνα το ετήσιο συνέδριο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (Α.Σ.Γ.Μ.Ε. ).

Συμμετείχαν με αντιπροσώπους τους όλες οι νόμιμες Ομοσπονδίες Γονέων –μέλη της Συνομοσπονδίας μας και η νεοσύστατη Ομοσπονδία Γονέων Νομού Σερρών σαν παρατηρητής.

Το συνέδριο επαναβεβαίωσε τις εκτιμήσεις και θέσεις της Συνομοσπονδίας για την κατάσταση της παιδείας της χώρας μας.

Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη στήριξης του αγώνα των φοιτητών και πανεπιστημιακών για μια Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν.

Ομόφωνα στο συνέδριο καταδικάστηκε η εμφάνιση κάποιου κ. Καχραμάνη, ο οποίος επιχειρεί με ανακοινώσεις και εμφανίσεις στα ΜΜΕ να υπονομεύσει τον αγώνα των παιδιών μας. Ο κύριος αυτός εμφανίζεται σαν Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδος (ΟΓΜΕ ), που τάχα έχει 2.500 παραρτήματα!

Φυσικά την λεγόμενη ΟΓΜΕ και την κατάπτυστη ανακοίνωση, που στο όνομά της έστειλε στα ΜΜΕ ο κ. Καχραμάνης, δεν την ξέρει ούτε ο κ. Σακαλίδης, που υποτίθεται την υπογράφει ως Γεν. Γραμματέας.

Υπενθυμίζουμε ότι οι οργανώσεις των γονέων διέπονται από ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία και έλεγχο της νομιμότητάς τους γιατί είναι οργανώσεις δημοσίου συμφέροντος, σ’ έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο.

Συμμετέχουν με εκλεγμένους εκπροσώπους τους σε θεσμικά όργανα της πολιτείας, όπως είναι οι Σχολικές Επιτροπές, τα Σχολικά Συμβούλια, οι Δημοτικές και Νομαρχιακές Παιδείας, η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΠEΑΕΚ, το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.

Στην Ελλάδα βέβαια «ό,τι δηλώσεις είσαι»!

Για 12 σχεδόν χρόνια, από την κρίση στην παιδεία το ’91 μέχρι το 2003, με παρεμβάσεις ή παραλείψεις των ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας η Α.Σ.Γ.Μ.Ε. είχε διορισμένη διοίκηση, με πρόεδρο ηλικιωμένο παράγοντα, που ούτε παιδιά είχε στο Δημόσιο Σχολείο, ούτε εκλεγόταν από κάποιο Σύλλογο.

Χρειάστηκαν πολύχρονες προσπάθειες και δικαστικά έξοδα των Συλλόγων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών Γονέων για να απαλλαγούμε απ’ τη διοίκηση – σφραγίδα.

Δεν προλάβαμε να ξεμπερδέψουμε με τον προηγούμενο και εμφανίστηκε «νέος πρόεδρος», τώρα της «Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας», ο κ. Καχραμάνης.

Τον προηγούμενο χρόνο ήθελε να σώσει τους μαθητές από τα ναρκωτικά και επεδίωξε να ενημερώσει μαθητές και γονείς σε κάποια σχολεία, αυτοσυστηνόμενος ως «εγκεκριμένος» από το Υπουργείο Παιδείας.

Με την έναρξη των φοιτητικών κινητοποιήσεων εμφανίζεται στα ΜΜΕ ως προστάτης του «εθνισμού» και καλεί την Υπουργό Παιδείας να είναι ανυποχώρητη στους «νταβατζήδες της παιδείας».

Στην κοινωνία μας συχνά εμφανίζονται «δήθεν» εκπρόσωποι, με διαφορετικές επιδιώξεις ο καθένας: Άλλος για προβολή στα ΜΜΕ, άλλος για να ενισχύσει την εκλογική του υποψηφιότητα, άλλος από αρρωστημένη ματαιοδοξία κι άλλος για να εξασφαλίσει εισόδημα, ζητώντας ενισχύσεις από δημόσιους οργανισμούς και κοινοτικά προγράμματα, πότε για να σώσουν τους μαθητές από τα ναρκωτικά και πότε για την προστασία των κύκνων.

Το σχολείο όμως δεν είναι Ηλεκτρικός Σταθμός για να μπαινοβγαίνει ο καθένας.

Ρωτάμε ευθέως την Υπουργό Παιδείας και περιμένουμε την απάντησή της:

Δεν υπάρχουν κρατικοί φορείς έγκυροι και επιστημονικά υπεύθυνοι για την ενημέρωση γονέων και μαθητών για τα ναρκωτικά;

Επιτρέπεται να μπαινοβγαίνει οποιοσδήποτε στα σχολεία, ανάμεσα στα παιδιά μας και να «ενημερώνει», πολλές φορές με το αζημίωτο;

Το πάθημα στο 1ο και 10ο Δημοτικά Σχολεία της Ν. Σμύρνης δεν ήταν αρκετό μάθημα για το Υπουργείο Παιδείας;

Ο Ν.2621/98 είναι σαφής για την οργάνωση των γονέων, αφού ο χώρος δεν σηκώνει «πλασιέ», «εθελοντές» και περαστικούς.

Στο Συνέδριο της ΑΣΓΜΕ, ομόφωνα, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των Ομοσπονδιών Γονέων της χώρας εκφράσανε την αγανάκτησή τους γι’ αυτή την απαράδεκτη ανοχή ή και ενίσχυση τέτοιων φαινομένων.

Εξουσιοδότησαν το Δ.Σ. να προχωρήσει σε κάθε νόμιμο μέτρο αντιμετώπισης των επίδοξων «προέδρων» και καλούν την Υπουργό Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες της.

Καθολική απαίτηση είναι το ΥΠΕΠΘ να πάψει να ανέχεται ή και να ενισχύει τέτοιους «σωτήρες».

Το Δ.Σ.

Εκπρ. Τύπου: Γεωργία Καλαμποκά Τηλ: 6944712162

Εκτύπωση (Print

ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ 27 ΚΑΙ 28 ΙΟΥΝΗ

Comment first! »

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Αθήνα το Ετήσιο Συνέδριο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

Συζητήθηκε η λειτουργία και δράση της Α.Σ.Γ.Μ.Ε. το χρόνο που πέρασε καθώς και τα προβλήματα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, που οξύνονται διαρκώς και αυξαίνουν τα βάσανα των γονιών.

Οι γονείς – αντιπρόσωποι των Ομοσπονδιών της χώρας εκφράσανε την αντίθεσή τους στο Νόμο Πλαίσιο και στην τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που θα σημάνουν την υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση, όχι μόνο της Ανώτατης, αλλά και της Α΄βάθμιας και Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι ελληνικές οικογένειες έχουμε πληρώσει πάρα πολύ ακριβά την προσπάθεια των παιδιών μας να μπουν στο Πανεπιστήμιο. Πέρα από το κόστος και τη διάλυση της οικογενειακής μας ζωής, τα παιδιά μας στερούνται την εφηβική τους ηλικία, μ’ όλες τις συνέπειες που θάχει αυτό στην υπόλοιπη ζωή τους.

Απαιτούμε τα χρήματα από τη φορολογία μας να ενισχύσουν την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, αντί να ξοδεύονται για Γιουροβιζιονικά πανηγύρια, χρηματοδότηση ΠΑΕ, δωρεές σε εφοπλιστές κ.ά.

Το ΥΠΕΠΘ που δεν κατάφερε ως τώρα να εξασφαλίσει τις σπουδές που αξίζουν οι προσπάθειες των παιδιών μας, δεν έχει κανένα δικαίωμα να τα διαγράφει, γιατί τάχα δεν τελειώνουν γρήγορα.

Έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει την αρτιότερη επιστημονική ειδίκευσή τους, για να βρίσκουν δουλειά και να προοδεύει η χώρα μας. Τα παιδιά μας δεν σπουδάζουν από χόμπι.

Η επιστημονική γνώση, η έρευνα και η ακαδημαϊκή ελευθερία πηγαίνουν μαζί.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην κατάργηση του άσυλου, για να κυκλοφορούν ασύδοτοι οι επιχειρηματίες στις σχολές και να καλούν τα ΜΑΤ κάθε φορά που τα παιδιά μας θα ζητούν μόρφωση, συγγράμματα, φοιτητική μέριμνα, κι ότι άλλο αναβαθμίζει την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Οι γονείς – σύνεδροι στηρίζουν τον αγώνα των φοιτητών και πανεπιστημιακών και καλούν όλους τους γονείς να συμμετέχουν στους αγώνες, που θα συνεχιστούν, για να διεκδικήσουμε:

Να αποσυρθεί ο Νόμος – Πλαίσιο και να μην τροποποιηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος

Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν, που θα εξασφαλίζει πτυχία με αξία για εργασία και ζωή με δικαιώματα, μέσα από Ενιαίο κύκλο σπουδών και δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών με υποτροφίες για όσους φοιτητές επιθυμούν. Καθηγητές αποκλειστικής απασχόλησης, βιβλιοθήκες, εργαστήρια, υποδομές.

Ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση (κι όχι για την εκμετάλλευση από τα ΑΕΙ και τις Τράπεζες ) των φοιτητών, δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορά, υποτροφίες, συγγράμματα.

Οι Υπουργοί Παιδείας του ΟΟΣΑ, του «φυσικού προϊστάμενου της εκπαίδευσης», όπως τον αποκάλεσε η κ. Γιαννάκου, έρχονται να συζητήσουν μέτρα για να μας φορτώσουν το κόστος της ανώτατης εκπαίδευσης.

Το 1994 ο Υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου, είχε καλέσει πάλι τον ΟΟΣΑ.

Με τις υποδείξεις του, που εφαρμόστηκαν στην «κοσμογονία» του Γ. Αρσένη και τις επόμενες, έκανε τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας αγνώριστη.

Αυτή τη φορά να μην δοκιμάσουμε για να βεβαιωθούμε πως οι προτάσεις και τα μέτρα τους είναι συμφορά για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Να τα εμποδίσουμε.

ΝΑ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

Το Δ.Σ.

Εκπρ. Τύπου: Γεωργία Καλαμποκά Τηλ: 6944712162

Εκτύπωση (Deltypousa.doc)

Κυλικεία Δημόσιων Σχολείων

Comment first! »

Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,

«Το σχολικό κυλικείο πουλούσε κρουασάν, σάντουιτς και πίτσες» που κάλυπταν τις «σύγχρονες ανάγκες» των μαθητών, διαβάζουμε συχνά στις εφημερίδες.

 Μα γίνεται αυτό ενώ δεν επιτρέπεται από το νόμο;

“…να δοθεί η δυνατότητα στα κυλικεία να πωλούν όλα τα προϊόντα που μπορούν να προμηθευτούν τα παιδιά από το ελεύθερο εμπόριο. Πρέπει οι μαθητές να έχουν το δικαίωμα επιλογής μεταξύ του προτεινόμενου και του ελεύθερου προϊόντος», διεκδικούν οι κυλικειάρχες.

Σύμφωνα με την «εκπαιδευτική» μόδα της εποχής, από τη μια θα γεμίζει το σχολικό πρόγραμμα με «αγωγές» υγείας, καταναλωτή, δικαιωμάτων κλπ. κι απ’ την άλλη τα κυλικεία θα πουλάνε όλα τα σκουπίδια.

Το δίκαιο αίτημά τους ενισχύει, με άρθρο στην εφημερίδα των κυλικειαρχών, ο πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Πέτρος Ευθυμίου, που είχε οραματιστεί το κυλικείο να λειτουργεί σαν ένα «΄Ιντερνετ Καφέ ποικίλων δυνατοτήτων, ολοήμερης λειτουργίας», στα σχολεία “Village Center”, αλλά δεν πρόλαβε να το υλοποιήσει.

Οι Υφυπουργοί Παιδείας και Υγείας έχουν υποσχεθεί την αλλαγή του νόμου από το 2005, γράφουν στο έντυπό τους, για να πουλούν τα κυλικεία τα χίλια μύρια σκουπίδια, αφού τα πουλάει και ο φούρνος απέναντι και κόβει τη δουλειά του καημένου του κυλικειάρχη, αλλά καθυστερούν!

Οι επιστήμονες, που κλήθηκαν στο Υπουργείο Υγείας να γνωμοδοτήσουν, διαφωνούν μ’ αυτό το επικίνδυνο ξεχείλωμα. Αλλά αυτοί  δεν ξέρουν από εμπόριο.

Διαφωνούμε φυσικά και οι γονείς, μιας και πληρώνουμε τα σκουπίδια, θα πληρώσουμε αργότερα και τη θεραπεία των συνεπειών της παχυσαρκίας.

Γιατί η επιστημονική έρευνα είναι αμείλικτη: Πλησιάζει το 40% το ποσοστό των παιδιών μας 9-18 ετών με υπέρταση και υψηλή χοληστερίνη.

Η νέα γενιά απειλείται από τις λεγόμενες «γεροντικές αρρώστιες (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη κ.ά.). Το κοινωνικό και οικονομικό κόστος από την παχυσαρκία θα είναι μεγάλο και για τις οικογένειες και για τις υπηρεσίες υγείας.

Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν πως αυτό οφείλεται στην έλλειψη άσκησης και την κακή διατροφή.

Τα Υπουργεία που ενημερώθηκαν για την έρευνα αντί να πάρουν μέτρα για σωστότερη διατροφή των παιδιών στα σχολεία, για μαγειρεία και τραπεζαρίες, για Φυσική Αγωγή, σύστησαν να καταγράφεται συνεχώς το βάρος του παιδιού στο βιβλιάριο υγείας του! να δίνεται cd ενημερωτικό μαζί με το βιβλιάριο των μωρών!! και δημιουργήθηκε ειδικό τμήμα παιδικής παχυσαρκίας στο νοσοκομείο παίδων «Αγ. Σοφία», διαβάζουμε στις εφημερίδες!

Στα Μουσικά, Καλλιτεχνικά, Αθλητικά και άλλα σχολεία, που έχουν ωράριο μέχρι τις 5μ.μ.  γίνονται μειοδοτικοί διαγωνισμοί στο τέλος κάθε έτους για τη σίτιση των μαθητών. Το Δημόσιο πληρώνει το ανώτατο  ποσό των 3,60€ /μαθητή από το 1998!

Αποτέλεσμα βέβαια είναι να κατακυρώνεται σε τιμές εξευτελιστικές, διατροφή εξευτελιστική. Τι μπορεί να φάει όλη μέρα ένας μαθητής, και μάλιστα στην εφηβεία, με 3,60€, που σχολάει 5μ.μ. για να τρέξει μετά  στις ξένες γλώσσες και τα φροντιστήρια του Λυκείου. Ποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την υγεία τους στο μέλλον;

Το κυλικείο αποτελεί σημαντικό παράγοντα του σχολικού περιβάλλοντος και δεν μπορεί να συντελεί στην αύξηση των εσόδων της Σχολικής Επιτροπής, ούτε να αποτελεί ευκαιρία για κάποιον ιδιώτη να έχει μια κερδοφόρα επιχείρηση.

Η ανάθεσή του με πλειοδοτικό διαγωνισμό και ο σοβαρός υπολογισμός των εσόδων του στον προϋπολογισμό του σχολείου διαστρεβλώνει και αποκλίνει τον σκοπό του. Οι συνέπειες αυτής της στρέβλωσης είναι βαρύτερες για τους μαθητές των ολοήμερων τμημάτων των σχολείων, που καταναλώνουν οτιδήποτε τις εννιά ώρες παραμονής τους στο σχολείο.

Σήμερα, που η εκπαίδευση χαρακτηρίζεται μια επιπλέον «αγορά», οι μεγάλες πολυεθνικές τυποποιημένων τροφίμων έχουν κάθε συμφέρον να εξασφαλίσουν και στο σχολικό χώρο μια ακόμα επικερδή αγορά.

Ø      Το κυλικείο, όπως το γνωρίζουμε, έχει ξεπεραστεί από τις σημερινές συνθήκες. Για όσο διάστημα λειτουργήσει ακόμα, δεν μπορεί να είναι ένα εμπορικό κατάστημα στο χώρο του σχολείου.

Όχι ανάθεση των κυλικείων με πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Ø      Σε καμιά περίπτωση να μην δοθούν τα σχολικά κυλικεία σε ιδιωτικές εταιρείες (Συμπράξεις Δημόσιου με Ιδιώτες ή άλλες ), που θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος της υγείας των παιδιών μας.

·       Η Σχολική Επιτροπή να αποφασίζει την ανάθεση με κοινωνικά κριτήρια (να προτιμώνται απολυμένοι, άνεργοι πάνω από 50 ετών, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ ).

·       Να μην επιτραπεί η πρόσληψη υπαλλήλων, που θα τα μετατρέψει σε αλυσίδα του κάθε φιλόδοξου «επιχειρηματία».

·       Μετά την πρόσφατη εμπειρία στη Ν. Σμύρνη να μην επιτρέπεται να τα δουλεύει άλλος από αυτόν που εγκρίνεται στο διαγωνισμό, έχει καταθέσει πιστοποιητικό υγείας,  ποινικού μητρώου κλπ. (ακόμη κι αν είναι μέλος της οικογένειάς του ).

·       Να τηρείται ο κατάλογος των ειδών που επιτρέπεται να πωλούνται και να μην διευρυνθεί.

·       Χρειάζεται εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεών του, καθώς επίσης και εκπαίδευση του προσωπικού.

·       Να ελέγχεται το ποσοστό κέρδους και τα έσοδα από τη μίσθωσή του να διατίθενται αποκλειστικά για την κάλυψη πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων των μαθητών (π.χ. για να συμμετέχουν στα θέατρα και τις άλλες εξόδους όλοι οι μαθητές )

·       Στα ειδικά σχολεία να τεθεί κατώτατο όριο στο διαγωνισμό για τη σίτιση στα 10 ΕΥΡΩ ανά μαθητή και το διατροφικό πρόγραμμα να διαμορφώσει επιτροπή από τους Συλλόγους Γονέων, τους Συλλόγους Διδασκόντων και ειδικούς επιστήμονες.

Ø      Στο αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος για φυσική αγωγή (σε όλες τις εκφράσεις της ), η μόνιμη πρόσληψη καθηγητών σε κάθε σχολική μονάδα και η δημιουργία των αναγκαίων χώρων άθλησης. Να αλλάξει ριζικά το πρόγραμμα του σχολείου. Να ολοκληρώνει την αποστολή του στο χρόνο λειτουργίας του, χωρίς να χρειάζεται απογευματινή βάρδια παιδιών και γονέων στην παραπαιδεία. Να εξασφαλιστεί στα παιδιά χρόνος και χώρος για άσκηση και παιχνίδι.

Ø      Να αποκατασταθεί στο σχολικό πρόγραμμα, όχι μόνο ο ουσιαστικός ρόλος της Φυσικής Αγωγής, σ’ ότι αφορά στην αναγκαία άσκηση των μαθητών, αλλά και την αγωγή τους για τα ζητήματα της υγείας και της ζωής τους. Όχι σαν μάθημα ξεχωριστό αλλά σε συνδυασμό με άλλα μαθήματα (Βιολογία, Χημεία κλπ ).

·       Μακριά οι εταιρείες από την αγωγή των παιδιών μας. Η MacDonalds και η Coca Cola πουλούν σκουπίδια, όχι αγωγή! Είναι απαράδεκτο  να κάνει το Χαροκόπειο, με την χορηγία της Coca Cola, πρόγραμμα «απώλειας βάρους» σε Δημοτικά Σχολεία, ενώ θάπρεπε τα παιδιά να παίζουν, να έχουν κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους αναψυχής και ξεκούρασης, και να μην τρώνε σκουπίδια από ανία στα άχαρα προαύλια, σ’ όλα τα διαλείμματα. Στη  χώρα μας, που έχουμε ήδη πάνω από 150.000 περιστατικά κλινικών διατροφικών διαταραχών σε νέα παιδιά (ψυχογενή ανορεξία, βουλιμία κλπ ), αντί να διορθώσουμε τις συνθήκες, τους μαθαίνουμε από μωρά να πέφτουν θύματα της «μαγικής δίαιτας» κάθε περιοδικού και του πρότυπου κάθε ανορεξικού μοντέλου.

Ø      Να οργανωθούν σχολικά μαγειρεία και τραπεζαρίες στα σχολεία. Όπως έχουν διαμορφωθεί οι όροι ζωής και εργασίας των γονέων, σήμερα είναι επιτακτικά αναγκαίο το σχολείο να εξασφαλίζει κανονική υγιεινή διατροφή στους μαθητές του.

Ø      Η πολιτεία, οι Δήμοι να εξασφαλίσουν ελεύθερους χώρους για άθληση και αναψυχή, έτσι ώστε τα παιδιά να αθλούνται ελεύθερα, δωρεάν και με ασφάλεια. Οι αυλές των σχολείων και οι αθλητικοί τους χώροι να είναι ανοιχτοί διαρκώς για την νεολαία.

Ø      Να απαγορευτούν οι διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφών στα ΜΜΕ.

Τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους:        

Θα είναι με το εμπόριο και την ελεύθερη κατανάλωση σκουπιδοτροφών στα σχολεία ή με το συμφέρον της κοινωνίας που θέλει παιδιά με «νου υγιή εν σώματι υγιεί».

Εκτύπωση Άρθρου (kylikeia06.doc)

Για την μετατροπή των ΤΕΕ σε ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ

Comment first! »

Από το 1959 ως σήμερα οι κυβερνήσεις συντηρούν τη λειτουργία του ανισότιμου σχολικού δικτύου επαγγελματικής εκπαίδευσης, παράλληλα με τη  Γενική, γιατί τάχα η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και  αποτελεί  προσφορά προς τη νεολαία στο πλαίσιο της πολιτικής των «ίσων ευκαιριών» και της «δυνατότητας επιλογής».
       Επικαλούνται την άμεση σύνδεση του σχολείου με την αγορά εργασίας προκειμένου να αποτραπεί η μάστιγα της ανεργίας, για την οποία ευθύνεται, λένε, τελικά η εκπαίδευση και όχι το κοινωνικό σύστημα, που την αναπαράγει.
         Ανοίγοντας νέο κύκλο, η κάθε «μεταρρύθμιση» της ΤΕΕ καταγγέλλει την προηγούμενη σαν αποτυχημένη. Ο κ. Αρσένης τόνιζε το 1998 για τα ΤΕΛ-ΤΕΣ ότι « δεν έκαναν ούτε Τεχνική εκπαίδευση ούτε προετοίμαζαν για την τριτοβάθμια εκπαίδευση». Τώρα ο κ. Καλός δηλώνει: «Τα ΤΕΕ απέτυχαν να πείσουν την κοινωνία και οδηγήθηκαν σε απαξίωση, απευθυνόμενα σε ένα διαρκώς φθίνον μαθητικό δυναμικό μέτριας επίδοσης και απόδοσης». 

      Οι παραπλανητικές υποσχέσεις  για απασχόληση, για γρήγορη ένταξη στην αγορά εργασίας, προσκρούουν στη σκληρή πραγματικότητα της υψηλής ανεργίας της νεολαίας και των ίδιων των αποφοίτων της ΤΕΕ.  

Αποκρύπτουν τις έρευνες στην Ε.Ε. αλλά και στη χώρα μας, που δείχνουν πως:  «η απασχόληση αυξάνεται περισσότερο σε κλάδους που σχετίζονται με την ανώτερη εκπαίδευση από ότι σε ολόκληρη την οικονομία…» και «…Το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης σχετίζεται με υψηλότερους ρυθμούς αύξησης της απασχόλησης».
Ενώ αντίθετα «η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση καθώς και άλλες Ενεργές Πολιτικές Απασχόλησηςαναπτύχθηκαν χάρη σε πόρους που προέρχονται από την ΕΕ και όχι ως αποτέλεσμα της ζήτησής τους από την εσωτερική αγορά».
            Η κυβέρνηση ομολογεί, όπως και οι προηγούμενες, ότι στόχος της είναι να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών που στρέφονται στην κατάρτιση, ώστε η πλειοψηφία των μαθητών (από 50-70%) να επιλέγει την Τ.Ε.Ε., σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., γι’ αυτό τώρα επιστρατεύει κίνητρα πιο ελκυστικά.

Τι αλλάζει το νομοσχέδιο, από ό,τι ισχύει σήμερα:
Ø     Μετονομάζει τα Λύκεια σε Γενικά, και βαφτίζει και διχοτομεί τα ΤΕΕ σε Επαγγελματικά Λύκεια και Επαγγελματικές Σχολές, όπως τα παλιά ΤΕΛ και ΤΕΣ,

Ø     , όπως τα παλιά ΤΕΛ και ΤΕΣ,Ø     Το απολυτήριο των ΕΠΑΛ θα είναι «ισότιμο» με αυτό των Γενικών Λυκείων.

Ø     Στα ΕΠΑΛ προστίθενται ώρες και μαθήματα γενικής παιδείας.

Ø     Οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις για ΑΕΙ-ΤΕΙ στα ίδια θέματα με τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου.

Ø     Ο απόφοιτος του ενός τύπου Λυκείου δεν μπορεί να εγγραφεί στον άλλον.

Ø     Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές στα ΙΕΚ

Ø     Θα υπάρξει μείωση των τομέων στα ΕΠΑΛ (τα ΤΕΕ είχαν 13 τομείς) καθώς και μείωση των ειδικοτήτων (85 ειδικότητες προβλέπονταν στα ΤΕΕ).

Ø     Οι ΕΠΑ.Λ και οι ΕΠΑ.Σ θα δίνουν «Πτυχίο επιπέδου 3».
Το πραγματικό πρόβλημα, που δεν απαντά το ΥΠΕΠΘ,  είναι  τι είδους  άνθρωπο, για ποιο σκοπό  και για ποια κοινωνία θέλει να διαμορφώσει το σημερινό σχολείο. Γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα  δημιουργεί «μαθητικό δυναμικό μέτριας επίδοσης και απόδοσης»;
       Παρότι  η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας απαιτεί ανθρώπους  με πολύ υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο από αυτό των  προηγούμενων γενιών, το θεμελιακό δικαίωμα σε μια πλατιά γενική παιδεία, προϋπόθεση και βάση για τη δημιουργικότητα και πολυμέρεια του σύγχρονου ανθρώπου, αποδυναμώνεται με τα νέα μέτρα. 
Το νομοσχέδιο αντιστρατεύεται τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και δυνατότητες, τη γενική απαίτηση για εξασφάλιση της βασικής γενικής μόρφωσης ενιαία για όλα τα παιδιά, προαπαιτούμενο για κάθε επιλογή ζωής, και καμώνεται πως απαντά στα αιτήματά μας.
Διαφυλάσσει και ενισχύει με ανανεωμένη μορφή τον ταξικό χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος.

      Μετατρέπουν σήμερα το σχολείο σε απλό προθάλαμο της δια βίου κατάρτισης για αποτελεσματικότερη, ισόβια χειραγώγηση των νέων παιδιών.
Τα ΕΠΑγγελματικά Λύκεια είναι σχολεία «με λίγο απ’ όλα», που ούτε ολοκληρωμένη γενική παιδεία, ούτε επαγγελματική επάρκεια θα παρέχουν, σχολεία για τους «αδύνατους» μαθητές ή αυτούς που δεν μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος των φροντιστηρίων.
Οι ΕΠΑγγελματικές Σχολές,  θα είναι ακόμη κατώτερες περιθωριακές σχολές, χωρίς ούτε μια ώρα γενικής παιδείας, μια στενή στείρα κατάρτιση που θα οδηγήσει σε «αύξηση των νέων που έχουν ελάχιστα ως και μηδενικά προσόντα για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας», όπως οι έρευνες του ΥΠΕΠΘ καταγράφουν.
Η παιδεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και πρέπει να παρέχεται δωρεάν σ’ όλο το λαό, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις.
Η επιστήμη βεβαιώνει πως όλοι οι νέοι μπορούν να ολοκληρώσουν τη γενική μόρφωσή τους.
Δεν είναι δηλαδή η παιδαγωγική που κατηγοριοποιεί και αποκλείει τους μαθητές, στη μέση της εφηβείας, αλλά  η εκπαιδευτική πολιτική. 

Στερούν σήμερα τη μόρφωση από εκείνους που σκοπεύουν να αποκλείσουν αύριο από την εργασία και τη ζωή με δικαιώματα.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Ø      Ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο γενικής μόρφωσης, δημόσιο και δωρεάν για όλους τους νέους ως τα 18, χωρίς βαθμίδες και κατευθύνσεις. Σχολείο με ενιαία δομή, διοίκηση,  λειτουργία και πρόγραμμα ώστε να παρέχει σε όλους την απαραίτητη γενική παιδεία για την εποχή μας. Σχολείο που ενοποιεί Δημοτικό  – Γυμνάσιο – Λύκειο, δεν διχοτομείται σε  Γενικό-Τεχνικό, γιατί δεν επιδιώκει την αναπαραγωγή της αντίθεσης πνευματικής-χειρωνακτικής εργασίας, δεν εξορίζει από το πρόγραμμά του την τεχνική, σαν «κατώτερη» ενασχόληση των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων ούτε θεωρεί την τεχνολογία, την επιστήμη των μέσων παραγωγής, προνόμιο κάποιων υψηλά καταρτισμένων ειδικών, ώστε οι «πολλοί» να μην μπορούν να την κατανοήσουν. Σκοπός του θα είναι η ολόπλευρη διαμόρφωση της προσωπικότητας και η αρμονική ανάπτυξη των ικανοτήτων κάθε νέου, πριν από οποιαδήποτε επιλογή ζωής.    
Η επιλογή επαγγελματικής ειδικότητας, πρέπει να γίνεται μετά την ολοκλήρωση της δωδεκάχρονης εκπαίδευσης, είτε στην Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, είτε σε ένα Σύστημα «μεταλυκειακών» Επαγγελματικών Σχολών.
Ø      «μεταλυκειακές» Επαγγελματικές Σχολές, αποκλειστικά Δημόσιες και Δωρεάν:
–                   Θα παρέχουν πτυχίο  με ουσιαστική ειδίκευση και πλήρη επάρκεια για την ολοκληρωμένη άσκηση επαγγέλματος, χωρίς να χρειάζεται διαδικασίες πιστοποίησης. Ο απόφοιτός τους θα είναι σε θέση να προσαρμόζεται στις όποιες αλλαγές της επαγγελματικής του ζωής. 
–                   Ο μόνιμος εκπαιδευτικός της ΤΕΕ θα βρει την εκπαιδευτική αποστολή του ως παιδαγωγός, χωρίς να δυσκολεύεται να κάνει το μάθημά του όπως σήμερα, αφού οι μαθητές έχοντας αποκτήσει γερές βάσεις γενικής Παιδείας θα κατανοούν και θα συμμετέχουν στη διδασκαλία, στο εργαστήριο κ.α..       
    

Αγωνιζόμαστε για :

  • Κατάργηση του διπλού σχολικού δικτύου Γενικής-Τεχνικής εκπαίδευσης. 
  • Κατάργηση των ΙΕΚ, ΚΕΚ και δημιουργία επαγγελματικών σχολών μετά το Λύκειο, ενταγμένων στο εκπαιδευτικό σύστημα.
  • Να ληφθούν τώρα κοινωνικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά μέτρα ενίσχυσης της λαϊκής οικογένειας, των μαθητών ώστε όλα τα παιδιά να φοιτούν, έως τα 18τους, σε πρωινά σχολεία. Άμεσα χρειάζεται να αναδιοργανωθεί η νυχτερινή εκπαίδευση, στην οποία η φοίτηση πρέπει να είναι ίδιας διάρκειας με τα πρωινά σχολεία.. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση κάθε απογευματινού ΤΕΕ.

Είμαστε αντίθετοι στην προετοιμασία της  μεγάλης στρατιάς της δια βίου κατάρτισης και ψευτοαπασχόλησης.
Γι’ αυτό είναι ανάγκη να αγωνιστούμε για ριζικές αλλαγές όχι μόνο εκπαιδευτικές, παιδαγωγικές, αλλά και  κοινωνικές.
Έχουμε καθήκον εμείς οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, τα σωματεία των εργαζομένων, μαζί με τους μαθητές και φοιτητές, να υψώσουμε, απέναντι στην επίθεση των κάθε λογής συμφερόντων, το μέτωπο της διεκδίκησης ουσιαστικής μόρφωσης, εργασίας και ζωής με δικαιώματα για τα παιδιά μας.
Η νέα έκδοση στροφής στην κατάρτιση, βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες και την παιδεία που αξίζουν και δικαιούνται τα παιδιά μας και χρυσοπληρώνουμε οι γονείς.
      Το ν/σ  δεν απαντά στις ανάγκες της νέας γενιάς και της εποχής μας, είναι βλαβερό για την κοινωνική πρόοδο και το  μέλλον των μαθητών και καλούμε την κυβέρνηση να το αποσύρει.
Για εκτύπωση

 teeepal.doc(1.52mb)

Όλοι αύριο στα Προπύλαια, με τα παιδιά μας, για την Παιδεία των αναγκών τους, για τα δικαιώματά τους στην εργασία και στη ζωή

Comment first! »

Τα παιδιά μας, που πλήρωσαν με την εφηβεία τους την «κοσμογονία» των ανοιχτών οριζόντων, αρνούνται να θυσιάσουν τις πανεπιστημιακές τους σπουδές, τα δικαιώματά τους στην εργασία,   το μέλλον τους και το μέλλον της κοινωνίας, που θα ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους, για να αυξηθούν τα κέρδη των πολυεθνικών.

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητών ανάγκασαν την κυβέρνηση, μπροστά και στις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές, να ελιχθεί. Να μην έχουμε καμιά αυταπάτη πως το μπλοκ των δυνάμεων, που συνασπίζονται ενάντια στα δικαιώματα των παιδιών μας – από την Ε.Ε.και τον ΟΟΣΑ, ως το ΣΕΒ, τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ – θα παραιτηθούν από τα σχέδιά τους έτσι εύκολα.

 Ο Νόμος Πλαίσιο, με όποια παραλλαγή, δεν διορθώνεται.

Η ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η κατάργηση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας,  η ένταση των ταξικών φραγμών, η υποταγή της επιστήμης στα στενά συμφέροντα της κερδοφορίας του κεφαλαίου, η χειραγώγηση των νέων επιστημόνων,  δεν παζαρεύονται.

Ο διάλογος έγινε. Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι συζήτησαν εξαντλητικά στις Γ.Σ. όλα τα σενάρια των αλλαγών. Οι προτάσεις της κυβέρνησης απορρίφθηκαν στα αμφιθέατρα και στους δρόμους.

Καμιά διαπραγμάτευση, με τα επιτελεία που εργάζονται πυρετωδώς για να ασφαλίσουν τα κέρδη και την εξουσία μιας χούφτας «ανταγωνιστών» της ζωής των παιδιών μας.

Για να ζήσουν τα παιδιά μας σε έναν καλύτερο και όχι χειρότερο από μας κόσμο, χωρίς την αθλιότητα της ανεργίας, της ελαστικής απασχόλησης και της ευέλικτης κατάρτισης, της εγκληματικότητας  και της ανασφάλειας.

Είναι επιτακτική ανάγκη, τώρα, να ενώσουμε την φωνή μας μαζί τους, να στοιχηθούμε όλοι δίπλα τους στους αγώνες, που θα συνεχιστούν,  για:

  Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν, που:

Øθα χρηματοδοτείται γενναία από τον κρατικό προϋπολογισμό 

Øθα έχει για μοναδικό της σκοπό τη συνένωση και τη συνεργασία όλων των διαθέσιμων επιστημονικών δυνάμεων,  για να βελτιωθεί η ζωή του λαού και να εξασφαλιστεί η γενική ευημερία, για την επιστημονική και κοινωνική πρόοδο.  

Øτο πτυχίο θα κατοχυρώνει την πλήρη επάρκεια στο επιστημονικό αντικείμενο και το δικαίωμα πρόσβασης στο επάγγελμα, χωρίς συμπληρώματα, πιστωτικές μονάδες και άλλου είδους εξετάσεις διαπίστευσης επαγγελματικής ικανότητας. 

ØΟι μεταπτυχιακές σπουδές θα είναι ενιαίες και θα οδηγούν αποκλειστικά σε διδακτορικό δίπλωμα.  

Καλούμε όλους τους γονείς στον αγώνα για Παιδεία και Επιστήμη στην υπηρεσία του Λαού κι όχι των ιδιωτικών συμφερόντων.

Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με θυσίες και τα ονειρευόμαστε να ανοίγουν φτερά κι όχι να σέρνουν αλυσίδες.

Το Δ.Σ.

Εκπρόσωπος Τύπου: Γεωργία Καλαμποκά Τηλ: 6944712162         

Εκτύπωση (dt14606)           

Για τη Φυσική Αγωγή στο σχολείο και την πρόσβαση αθλητών μαθητών στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Comment first! »

Όπως γνωρίζουμε όλοι σ’ αυτή τη χώρα, το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου έχει έλλειμμα και στη Φυσική Αγωγή. Παρά τα παράπονα που διαρκώς εκφράζονται, το Υπουργείο Παιδείας κάθε άλλο παρά διορθώνει την κατάσταση.

Λίγες οι ώρες και οι εκπαιδευτικοί, άλλοι μόνιμοι κι άλλοι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, μοιράζουν τις ώρες τους σε διάφορα σχολεία.

Οι αθλητικές υποδομές είναι ελάχιστες (αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, αθλητικοί χώροι, μα και αθλητικό υλικό λίγο ). Σε πολλά σχολεία οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας ή σε τραπεζαρία του ολοήμερου!

Στην Ολυμπιακή Παιδεία οι μαθητές κάνουν καθιστική Φυσική Αγωγή, συνήθως μέσω Ιντερνετ ή ως θεατές σπανίων αθλημάτων.

Τα περισσότερα προαύλια των σχολείων κλειδώνονται τα απογεύματα.

Οι μαθητές δεν έχουν χρόνο και χώρο για άσκηση και παιχνίδι.

Οι Δήμοι και ο ΟΣΚ Α.Ε. δεν διεκδικούν τα οικόπεδα που έχουν υποχρέωση να εξασφαλίσουν, ώστε να τελειώσει η διπλοβάρδια και να φτιαχτούν σχολεία με αθλητικές εγκαταστάσεις και προαύλια ανοιχτά, δωρεάν στους νέους όλη μέρα.

Ελεύθεροι χώροι για αθλητισμό αλλά και ψυχαγωγία των παιδιών στις γειτονιές δεν υπάρχουν.

Οι γειτονιές της Αθήνας δεν έχουν ειδική λωρίδα για να κάνουν τα παιδιά ποδήλατο, ούτε χώρο για να κάνουν πατίνια, να παίξουν μπάσκετ, ποδόσφαιρο και βόλεϊ, κρυφτό και κυνηγητό.

Στα 5Χ5 των Δήμων οι μαθητές πληρώνουν για να παίξουν μπάλα.

Στα κλειστά γυμναστήρια των Δήμων τους δίνεται χρόνος για μπάσκετ και βόλεϊ αργά το βράδυ.

Σχολικός αθλητισμός δεν υπάρχει!

Στους διασχολικούς αγώνες συμμετέχουν οι μαθητές που οι γονείς τους με δικά τους έξοδα και πολύ χρόνο τους τρέχουν σε αθλητικούς συλλόγους.

Το ΥΠΕΠΘ το γνωρίζει καλά αυτό.

Γι’ αυτό δίνει στους νέους κίνητρο για να αθληθούν (ιδίοις εξόδοις ) το προνόμιο εισαγωγής στα ΑΕΙ, αν γίνουν πρωταθλητές.

Είμαστε αντίθετοι.

Με την ίδια λογική οι Ολυμπιονίκες και Βαλκανιονίκες των Μαθηματικών θα έπρεπε να μπαίνουν στην Ιατρική κι όχι μόνο στα Μαθηματικά τμήματα.

Δημιουργείται άλλη μια ανισότητα ανάμεσα στους μαθητές (αντίστοιχη αυτής των ειδικών μαθημάτων στις πανελλαδικές ) και διαστρεβλώνεται το νόημα της φυσικής αγωγής, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των νέων παιδιών.

Είναι γνωστή η εμπορευματοποίηση του πρωταθλητισμού στην εποχή μας και οι συνέπειές της.

Με τις ευχές και τα μεγάλα λόγια δεν θα αποτραπεί το ντοπάρισμα των μικρών παιδιών. Ούτε θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα παχυσαρκίας των ελλήνων μαθητών, που οφείλονται στην κακή διατροφή και την έλλειψη άσκησης.

Είναι επιτακτική ανάγκη και απαίτηση:

1. Το ΥπΕΠΘ να αλλάξει ριζικά το πρόγραμμα του σχολείου. Να ολοκληρώνει στην πρωινή λειτουργία του το πρόγραμμα της Φυσικής Αγωγής για όλους τους μαθητές, για να τελειώσει η ταλαιπωρία και τα έξοδα των οικογενειών. Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος στο αναλυτικό πρόγραμμα (σε όλες τις τάξεις ) για τις αθλητικές δραστηριότητες, όλων των μαθητών.

2. Να προσληφθούν μόνιμοι καθηγητές φυσικής αγωγής σε κάθε σχολική μονάδα

3. Να δημιουργηθούν σε κάθε σχολείο οι αναγκαίοι χώροι άθλησης και οι υποδομές και να εξασφαλιστεί αθλητικό υλικό.

4. Να εξασφαλιστεί ο πλήρης δωρεάν προληπτικός ιατρικός έλεγχος της υγείας των μαθητών στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς.

5. Να υπάρχουν ευνοϊκοί όροι εισαγωγής των πρωταθλητών μόνο στα ΤΕΦΑΑ.

6. Η Αισθητική Αγωγή να διαπερνά όλο το σχολικό πρόγραμμα.

7. Οι Δήμοι να εξασφαλίσουν ελεύθερους χώρους για άθληση και αναψυχή, έτσι ώστε τα παιδιά να παίζουν ελεύθερα και με ασφάλεια, χωρίς να πληρώνουν.

Αρχείο Word για εκτύπωση (ntoping.doc 1.83 Mb)

Για τον Αλεξ, τη βία, το σχολείο, τα ΜΜΕ και τα παιδιά που τα έλεγαν αλήτες

Comment first! »

Ήταν καλός ήταν γλυκός είχε τις χάρες όλες…ο μικρός ΄Αλεξ, λένε ετερόκλητοι καθυστερημένοι θαυμαστές του στα ΜΜΕ. Ήταν «χαρισματικός» λένε, γι’ αυτό τον ζήλευαν.

Είχε πράγματα που όλα τα παιδιά θέλουν να έχουν. Τι θέλουν δηλαδή: φροντίδα, στοργή, να μπορούν να ανακαλύψουν τις δυνατότητες και τα ταλέντα τους, να τα καταφέρνουν στο σχολείο. Να καταλαβαίνουν το μάθημα, να τα επαινούν, να έχουν την εκτίμηση του παιδικού τους περιβάλλοντος. Να λάμπουν τα ματάκια τους με τα «μπράβο» του δάσκαλου!

Χρειάζονται να έχουν αυτοεκτίμηση, να νιώθουν ασφάλεια

Οι μικροί φτωχοδιάβολοι τον ζήλευαν, γιατί αυτοί δεν είχαν.

Μεγάλωναν μόνοι μέσα στο «σκουπιδότοπο» της ανταγωνιστικής κοινωνίας μας. Σ’ ένα περιβάλλον όπου η βία είναι νομιμοποιημένη: Βίαια απολύονται οι γονείς τους από τη δουλειά, βίαια μένουν μακριά από τα παιδιά τους, όχι μόνο δουλεύοντας αλλά και μη γνωρίζοντας, βίαια στερούνται τις διακοπές, στερούνται δικαιώματα, απλά πράγματα.

Βίαια είναι τα παιδικά παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά.

Βίαια έγιναν και τα παιδιά. Κι όπως λέει ο Παλαμάς «άφκιαχτα κι αστόλιστα»…φάνηκαν κι «αχάϊδευτα» και τα παραπέταξαν ακόμα και θεσμοί σαν το σχολείο.

Η υπουργός Παιδείας το ξεκαθάρισε: «…πρέπει να καταλάβουμε πως το σχολείο είναι σχολείο, δεν είναι οικογένεια…» κι επισημοποίησε τον απρόσωπο, αποσυνδεμένο από το υπεύθυνο και δημιουργικό πλάσιμο ανθρώπινων χαρακτήρων, ταξινομικό ρόλο, που επιφυλάσσουν οι εκπαιδευτικές αλλαγές για το σχολείο και το δάσκαλο.

Στα νέα βιβλία, άλλωστε, επισημοποιεί τη διάκριση και αποενοχοποιεί το δάσκαλο: δεν χρειάζεται όλα τα παιδιά της τάξης να κάνουν τις ίδιες ασκήσεις. Όσα δεν μπορούν να ακολουθήσουν, θα ζωγραφίζουν, θα κάνουν άλλη σχολική απασχόληση! Μέχρι να φτάσουν να μην μπορούν να συνθέσουν τις απλούστερες φράσεις και να προστεθούν σε μια αγέλη για να επιβιώσουν.

Με την αξιολόγηση, κανείς δεν θα θέλει να παραδεχτεί πως στεγάζει στην τάξη του άτυχα παιδιά, ζωηρά, άτακτα, δυσλεκτικά, βίαια και αγράμματα. Θα τα «στέλνει» λοιπόν σε άλλη περιοχή και θα κρησαρίζει κάθε χρόνο το υλικό του …

Tο επιλεκτικό σημερινό σχολείο, αντιμετωπίζει τα παιδιά με βία: τα απορρίπτει.

Τα παιδιά, που ξεκόβονται από το ρυθμό του βιβλίου ύλης, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν ήσυχα το μάθημα που γίνεται με τους λίγους «ενισχυμένους» πρωταγωνιστές. Ενοχλούν και λίγοι θα τα ανεχτούν.

Μπορεί να μην εξασφαλίζουν στα παιδιά μόρφωση αλλά η ανταγωνιστική «ελεύθερη αγορά» των ΜΜΕ έχει προσφέρει στο μέσο έφηβο μέχρι να γίνει 18 ετών, στην τηλεόραση … 200.000 σκηνές βίας και 40.000 δολοφονίες!

Η Πολιτεία, για λόγους οικονομίας, στέλνει στο σχολείο δασκάλους ωρομίσθιους κι αναπληρωτές, που μοιράζονται σε δυο και τρία σχολεία. Για να μη βρίσκει χρόνο ο περιφερόμενος δάσκαλος να γνωρίσει τους μαθητές του και τους γονείς. Άλλωστε δεν θα τους ξαναδεί του χρόνου. Σ’ άλλες γειτονιές θα περιπλανηθεί.

Την αγωγή, την «ολόπλευρη αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων όλων των μαθητών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες, και να ζήσουν δημιουργικά» έχουν αναλάβει οι ιδιώτες: τα πρωινάδικα των καναλιών, οι πράκτορες των νυκτερινών κέντρων, η Mac Donalds, η Vodafone, η Renault, το The Mall κ.ά.

Οι γονείς δεν έχουν χρόνο να πάνε να ρωτήσουν τι κάνουν τα παιδιά τους. Το σχολείο κάνει τις συναντήσεις μεταξύ 12 -2μ.μ., όταν δουλεύουν. Στα αιτήματά μας, να θεωρείται μέρος του ωραρίου των εκπαιδευτικών, ο χρόνος της απογευματινής συνάντησης με όλους τους γονείς, το ΥπΕΠΘ δεν απαντά.

Τα Σχολικά Συμβούλια, τα μόνα θεσμικά όργανα συνεργασίας της σχολικής κοινότητας που όφειλαν να συζητούν τακτικά για «όλα τα προβλήματα της λειτουργίας του σχολείου», δεν συγκαλούνται σχεδόν ποτέ.

Ο επιστάτης που φρόντιζε το σχολείο, καταργήθηκε από τον Υπουργό Παιδείας Γιώργο Παπανδρέου, για οικονομία!

Οι «μαθητευόμενοι» (και επί πέντε χρόνια ανασφάλιστοι ) φύλακες είναι είδος πολυτελείας: μόνο στα Γυμνάσια και Λύκεια.

Οι βιβλιοθήκες, η καλλιτεχνική παιδεία, η αισθητική αγωγή, η φυσική αγωγή «είδος εν ανεπαρκεία». Τα σχολικά κτίρια ακατάλληλα και γκρίζα.

Τώρα υπόσχονται «συμβουλευτικά κέντρα νέων». Αλήθεια τι θα κάνει, μόνο ο ψυχολόγος, σ’ έναν υποσιτισμένο μικρό μαθητή, που ζει σε σπίτι χωρίς ρεύμα, με άνεργους γονείς;

Τι θα κάνει όταν η συντριπτική πλειοψηφία της τάξης δεν μπορεί να ακολουθήσει το ρυθμό του βιβλίου ύλης; Θα συστήσει να μεταφέρουν τα παιδιά σε ειδικά ιδρύματα ή θα στοιχηθεί με τους δασκάλους και τους γονείς τους για να πείσουν το Υπουργείο Παιδείας, πως «καθήκον του είναι να εξασφαλίσει για όλα τα παιδιά της χώρας ό,τι θέλει ο πιο καλός κι ο πιο σοφός γονιός για το δικό του παιδί»;

Τοξικό είναι το σύστημα που ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

Σήμερα, οι υπέρμαχοι των κυρίαρχων αξιών θέλουν να μας πείσουν ότι πρέπει να επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας, ότι τα πάντα ανάγονται στο «ο θάνατός σου η ζωή μου».

Γι’ αυτό έβαλαν τα παιδιά στα σχολεία να γράψουν με θέμα την «ανταγωνιστικότητα».

Καυχιούνται πως είναι πρόοδος για την εκπαίδευση να θεσμοθετούν ιδρύματα φτηνών καταρτίσεων, τα ΕΠΑ.Σ. – χωρίς καμιά παιδαγωγική πνοή – για όσα παιδιά τάχα «δεν θέλουν και δεν παίρνουν τα γράμματα»

Αλέθουν τα μυαλά των νέων ανθρώπων με θεάματα αισθητικής αποβλάκωσης, σαρκάζουν τους αγώνες των γονιών τους για δουλειά και μεροκάματο, στιγματίζουν την απεργία, τη «βία» των διαδηλωτών, που κλείνουν για δυο ώρες το κέντρο της Αθήνας. Συκοφαντούν τη συλλογική δράση, την αλληλεγγύη.

Ας μην αναρωτιούνται, λοιπόν, γιατί δε λειτούργησε «το σχολείο», γιατί οι δάσκαλοι «ήξεραν» αλλά σώπαιναν! Διότι το σχολείο που έχουν φτιάξει αυτές τις αξίες τελικά διδάσκει. Το ίδιο και η «τοπική κοινωνία».

Δεν είναι εγκληματική η ανθρώπινη φύση. Εγκληματικός είναι ο κόσμος που φτιάχνουν όσοι κρατούν τον έλεγχό του στα χέρια τους.

Οι στυλοβάτες της κοινωνίας, που με το δεξί χέρι στηρίζουν τον «πολιτισμό των Μεγάρων» και με το άλλο κερδοσκοπούν πουλώντας ανθρώπινα κορμιά σε «ροζ» αγγελίες.

Μαζί και εκείνοι που «αποκαλύπτουν» και δικάζουν στο γυαλί ρημαγμένα παιδιά ή οι «μπουκαλάκηδες» που γράφουν από το ύψος της δημοσιογραφικής «εγκυρότητας» για τους «δάσκαλους που ανέχτηκαν μια συμμορία μικρών αληταράδων».

Κι από κοντά οι συνδικαλιστές που, αντί να διεκδικήσουν μισθούς που να θρέφουν οικογένειες και ωράρια ανθρώπινα, φτιάχνουν ψευτοπανεπιστήμια για εργατοπατέρες.

Όσο για τους γονείς, τους δασκάλους και την τοπική κοινωνία: Άλλες ευθύνες έχουν όλοι αυτοί:

Στο βαθμό που νομίζουν «πως θα τη βολέψουν» και δεν αντιστέκονται καθημερινά απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση, που δε μαθαίνουν στα «παιδιά» τους ότι ο κόσμος δεν ήταν πάντα έτσι, ούτε θα είναι πάντα έτσι.

Στο βαθμό που ξεχωρίζουν τα παιδιά από το επάγγελμα των γονιών, φτιάχνουν χωριστά τμήματα αλλοδαπών μαθητών, νομίζουν πως έκαναν το καθήκον τους με λίγη «ευρωπαϊκή αγωγή», που δίνει και μόρια.

Στο βαθμό που δε μαθαίνουν στα παιδιά ότι έχουν δικαιώματα και ανάγκες και πως ο μόνος δρόμος για να τα διαφυλάξουν ή να τα κατακτήσουν είναι να διεκδικήσουν συλλογικά.

Στο βαθμό που τα αφήνουν μόνα τους στη «ζούγκλα» και μετά ανακαλύπτουν ξαφνικά ότι τα παιδιά έχουν και «εγκληματική φύση»!

Γονείς εκπαιδευτικοί, και εργαζόμενοι, όσοι θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας σ’ έναν καλύτερο κόσμο, οφείλουμε έντιμα να τους μάθουμε τον κόσμο, τα δικαιώματά τους μέσα σ’ αυτόν και μαζί τους να τα διεκδικούμε.

Η μόρφωση δεν είναι ζήτημα γνώσης είναι ζήτημα ζωής!

Όταν κάποια άλλη τραγωδία αποσπάσει τη «συγκίνηση» των ΜΜΕ και των «επισήμων» στη δική μας σκέψη θα μείνει η τραγική μάνα του μικρού ΄Αλεξ να φωτίζει έναν άλλο τύπο ανθρώπου, γέννημα ενός άλλου κόσμου, αγωνιώντας πάνω από το δικό της πόνο κι ανησυχώντας για τους «εχθρούς» του μονάκριβού της: «τι θα απογίνουν αυτά τα παιδιά;».

Το Υπουργείο Παιδείας και οι θαμώνες των μπουφέδων δεν θα τα ξανασκεφτούν. Θα δημιουργήσουν κι άλλα γκέτο κι άλλες καρέκλες: «Συνηγόρων των μαθητών» αυτή τη φορά, «Συμβουλευτικούς Σταθμούς Νέων» που θα μάθουν στα παιδιά να «διαχειρίζονται το θυμό, το φόβο, το φθόνο», δίπλα στα παλιά και δοκιμασμένα «Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας» και τα «Εθνικά Ραδιοτηλεοπτικά Συμβούλια». Αυτοί θα «απορροφήσουν» οδηγίες για να καλλωπίσουν και να νομιμοποιήσουν την αδικία και την εξόντωση δικαιωμάτων και ελευθεριών παιδιών και ενηλίκων.

Δικό μας καθήκον είναι, μαζί με τα παιδιά μας, να αγωνιστούμε για να φέρουμε την κοινωνία στα ανθρώπινα μέτρα. Να μαθαίνουν όλα τα παιδιά σ’ ένα σχολείο, να έχουν δουλειά, δικαιώματα, όνειρα.

Το Δ.Σ. της ΑΣΓΜΕ

Εκπρόσωπος Τύπου: Γεωργία Καλαμποκά Τηλ: 6944712162

Για εκτύπωση (Print)

Δ.Σ. ΑΣΓΜΕ: Για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος

Comment first! »

Για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προχωρούν στην αναθεώρηση του Συντάγματος και στην κατάργηση του άρθρου 16, που ορίζει ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.

Παρά την προσπάθεια τους να μας πείσουν
ότι «δουλεύουν» για το καλό μας, γιατί τάχα με την ίδρυση «μη κρατικών» πανεπιστημίων:
o    θα αυξηθούν οι ευκαιρίες των παιδιών μας για ανώτατες σπουδές,
o    «δεν θα φεύγει συνάλλαγμα από τη χώρα»,
o    τα Μη Κρατικά ΑΕΙ θα «εκβιάσουν» τα Κρατικά να γίνουν καλύτερα(!),

Εμείς γνωρίζουμε καλά:
Κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος σημαίνει πάνω απ’ όλα την πλήρη ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Άλλωστε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το δήλωσε καθαρά: «Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έτσι κι αλλιώς υπάρχουν και θα λειτουργούν συμπληρωματικά. Το κύριο είναι οι έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στα δημόσια πανεπιστήμια… Να αποκτήσουν π.χ. τη δυνατότητα να ιδρύουν έδρες που θα φέρουν το όνομά τους…».
Ο βασικός τους στόχος είναι τα Δημόσια Πανεπιστήμια να μετατραπούν σε χώρους, όπου θα αλωνίζουν οι επιχειρήσεις, θα λειτουργούν ανταγωνιστικά και αυτοχρηματοδοτούμενα με δίδακτρα και άλλα εισπρακτικά μέτρα και θα επιλέγουν τους φοιτητές με βάση το πορτοφόλι τους.
Δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς πως, σήμερα, οι νέοι άνθρωποι για να μπορέσουν να κατανοήσουν την επιστήμη που είναι ενσωματωμένη στα σύγχρονα μέσα παραγωγής, χρειάζεται να έχουν πολύ υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο από ότι οι προηγούμενες γενιές.
Αντί όμως η εκπαίδευση των νέων μας να ανταποκρίνεται σ’ αυτή την ανάγκη, με βάση τις επιταγές της Ε.Ε., οι Κυβερνήσεις προωθούν μια ταξικά διαφοροποιημένη Ανώτατη Εκπαίδευση, με στόχο τον έλεγχο και την υποταγή της επιστήμης στα στενά συμφέροντα της κερδοφορίας του κεφαλαίου και τη χειραγώγηση των νέων επιστημόνων.
Ο βαθύτερος στόχος των αλλαγών τους στην εκπαίδευση είναι να προετοιμάσουν από τη μια ένα στρατό υπακοής, που θα αποδέχεται τη μοίρα του «απασχολήσιμου» στην πολιτισμένη ζούγκλα της ανεργίας και της λεηλασίας κάθε δικαιώματος και από την άλλη τους λίγους που θα την επιβάλουν.
Οι μέχρι πρότινος ενιαίες προπτυχιακές σπουδές, με τις αποφάσεις της Μπολόνιας, διαιρούνται σε δύο κύκλους. Για να αποκτήσει κάποιος γνώσεις και εργασιακά δικαιώματα αντίστοιχα με αυτά των παλιότερων αποφοίτων του ενιαίου προπτυχιακού κύκλου, πρέπει να φοιτήσει τουλάχιστον στον αποκαλούμενο «μεταπτυχιακό» κύκλο (επιπέδου μάστερ), που με δίδακτρα, εξετάσεις και άλλες δοκιμασίες γίνεται απρόσιτος στο μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων.
Οι νέες «εκσυγχρονισμένες» σπουδές θα είναι ταχύρυθμα προγράμματα τριετούς διάρκειας για ληξιπρόθεσμες γνώσεις και δεξιότητες, που σε σύντομο χρόνο θα ξεπερνιούνται και θα αχρηστεύονται από τις όποιες αλλαγές στα μέσα και στην οργάνωση της παραγωγής, εξαναγκάζοντάς τους να ξαναγυρίζουν κάθε τόσο στα θρανία για να καταρτιστούν, πληρώνοντας ξανά και ξανά…

Δεν είναι τυχαίο που την ίδια ακριβώς εποχή η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ο ΣΕΒ, οι πρυτάνεις και μια χούφτα πανεπιστημιακοί, διορισμένοι για να βγάλουν ακριβώς αυτό το πόρισμα, ετοιμάζουν νέο Νόμο Πλαίσιο για τα ΑΕΙ.

Ο νόμος αυτός δεν θα διορθώσει τα στραβά της λειτουργίας των Πανεπιστημίων.
§    Δεν θα προσλάβει πανεπιστημιακούς δασκάλους πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, σε «λειτουργική αναλογία» με τους φοιτητές. Η πρόταση για αποκλειστική απασχόληση του ΔΕΠ στο πανεπιστήμιο απορρίφθηκε από την επιτροπή ως «ισοπεδωτική» και αποκλίνουσα από την «Ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία». Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι θα δουλεύουν στις επιχειρήσεις, θα κάνουν διπλές και τριπλές δουλειές και θα «μορφώσουν» και τα παιδιά μας!
§    Δεν θα χρηματοδοτήσει υποδομές: κατάλληλες αίθουσες, εργαστήρια (για να μην γράφονται οι φοιτητές σε λίστα αναμονής ), έγκαιρη έκδοση και διανομή συγγραμμάτων, βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια, χώρους άθλησης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων κ.ά.
§    Δεν θα δώσει υποτροφίες στους φτωχούς φοιτητές για να ασχοληθούν απερίσπαστοι με τις σπουδές τους, ούτε θα εξασφαλίσει σε όλους δωρεάν περίθαλψη, σίτιση, μεταφορά, αλλά και δωρεάν στέγη στις κρατικές φοιτητικές εστίες.
§    Δεν θα καταργήσει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και στα διδακτορικά, ούτε θα δώσει τη δυνατότητα, με διαφάνεια και αξιοκρατία, να μπορούν όλοι οι φοιτητές που επιθυμούν, με κρατικές υποτροφίες να τα παρακολουθούν.

Αντίθετα θα διευκολύνει και θα θωρακίσει την ιδιωτικοοικονομική – επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ.

Το νέο πανεπιστήμιο θα έχει «μάνατζερ» για να ψαρεύει χρηματοδότες – χορηγούς και κατά παραγγελία προγράμματα σπουδών και «έρευνας». Η κρατική χρηματοδότηση, μέσα από τετραετή συμβόλαια με το κράτος, θα κατευθύνεται «βάσει αποτελέσματος» κυρίως στα ιδρύματα που έχουν τις περισσότερες διασυνδέσεις με τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Κομισιόν. Στις χώρες που εφαρμόζεται ήδη η «αξιολόγηση» το πρώτο πράγμα που μετράει για το ΔΕΠ δεν είναι η επιστημονική επάρκεια, αλλά το πόσους οικονομικούς πόρους προσελκύει για το πανεπιστήμιο – επιχείρηση. Δεν χρειάζεται να τους γνωρίζουν οι φοιτητές αλλά οι εταιρείες.

Τα δωρεάν συγγράμματα καταργούνται. Οι φοιτητικές εστίες χαρίζονται για εκμετάλλευση στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Οι φτωχότεροι φοιτητές, που αναγκάζονται να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, διώχνονται αν δεν τελειώσουν σε ν+ν/2 χρόνια τις σπουδές τους.
Σ’ όσους φτωχούς αντέξουν να ακολουθήσουν τις πανάκριβες και εντατικές σπουδές θα τους «δώσουν την ευκαιρία» να δουλεύουν για το πανεπιστήμιο, βγάζοντας φωτοτυπίες και σερβίροντας τους πλούσιους συμφοιτητές τους!
Το πανεπιστημιακό άσυλο, η συμμετοχή φοιτητών και εργαζομένων στη διοίκηση και άλλα «αναχρονιστικά κατάλοιπα» περικόπτονται και καταργούνται, αφού ένα πανεπιστήμιο με ελευθερία διακίνησης ιδεών και δημοκρατικά δικαιώματα δεν μπορεί να προσελκύσει επιχειρηματίες και να λειτουργήσει επιχειρηματικά.
Ένα πρώτο δείγμα αυτής της δημοκρατίας έχουμε ήδη: ο πανεπιστημιακός που κατήγγειλε παρανομίες στην Κρήτη παραπέμφθηκε για απόλυση στο πειθαρχικό, αφού «σπίλωνε τη φήμη του Πανεπιστήμιου»!
Στη βάση των παραπάνω είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και στον νέο Νόμο – Πλαίσιο. Ζητάμε να μην κατατεθεί. Είμαστε υπέρ της κατάργησης των κάθε λογής ιδιωτικών «πανεπιστημίων» καθώς και των μορφών ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των κρατικών.
Η αναπαραγωγή του επιστημονικού δυναμικού πρέπει να γίνεται μέσα από μια Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν, που:
?    θα χρηματοδοτείται γενναία από τον κρατικό προϋπολογισμό
?    θα έχει για μοναδικό της σκοπό τη συνένωση και τη συνεργασία όλων των διαθέσιμων επιστημονικών δυνάμεων, για να βελτιωθεί η ζωή του λαού και να εξασφαλιστεί η γενική ευημερία, για την επιστημονική και κοινωνική πρόοδο.
?    το πτυχίο θα κατοχυρώνει την πλήρη επάρκεια στο επιστημονικό αντικείμενο και το δικαίωμα πρόσβασης στο επάγγελμα, χωρίς συμπληρώματα, πιστωτικές μονάδες και άλλου είδους εξετάσεις διαπίστευσης επαγγελματικής ικανότητας.
?    Οι μεταπτυχιακές σπουδές θα είναι ενιαίες και θα οδηγούν αποκλειστικά σε διδακτορικό δίπλωμα.
Σήμερα όλα τα επιτελεία εργάζονται πυρετωδώς για να ασφαλίσουν τα κέρδη και την εξουσία μιας χούφτας «ανταγωνιστών» της ζωής των παιδιών μας.
Δεν θα συνταχθούμε με τους ανταγωνιστές των παιδιών μας, ούτε θα τους ανεχτούμε.
Ο αγώνας για καλύτερη παιδεία συμβαδίζει με τον αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία, για να ζήσουν τα παιδιά μας σε έναν καλύτερο και όχι χειρότερο από μας κόσμο, χωρίς την αθλιότητα της ανεργίας, της ελαστικής απασχόλησης και της ευέλικτης κατάρτισης, της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας.
Είναι επιτακτική ανάγκη, τώρα, να ενώσουμε την φωνή μας μαζί τους, να στοιχηθούμε όλοι δίπλα τους στους αγώνες για την Παιδεία των αναγκών τους, για τα δικαιώματά τους στην εργασία και στη ζωή.

Tα μεγαλώνουμε με θυσίες και τα ονειρευόμαστε να ανοίγουν φτερά κι όχι να σέρνουν αλυσίδες.

Εισήγηση στη Σύσκεψη Δ.Σ. των Ενώσεων της Νομαρχίας Αθήνας

Comment first! »

Αγαπητοί γονείς, Σας καλωσορίζουμε στην σημερινή σύσκεψη των ΔΣ των Ενώσεων της Νομαρχίας Αθηνών που στόχο έχει όχι μόνο την αλληλοενημέρωση για τα προβλήματα της εκπαίδευσης, αλλά κυρίως τον συντονισμό της δράσης για την καλύτερη διεκδίκηση λύσεων για αυτά τα ζητήματα, αλλά και την ανάδειξη της πρότασης μας για το περιεχόμενο της μόρφωσης και το σχολείο του μέλλοντος. Το κίνημα γονέων είναι μία αναγκαιότητα για να μπορέσουν οι γονείς κάθε σχολείου να υποστηρίξουν οργανωμένα την εκπαιδευτική προσπάθεια των παιδιών τους και να διεκδικήσουν καλύτερη εκπαίδευση και παιδεία καλύτερες συνθήκες στην σχολική ζωή. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, με ανοιχτά μια σειρά ζητήματα , με τις επικείμενες αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις να μας χτυπούν την πόρτα, με την τεράστια αφαίμαξη του οικογενειακού εισοδήματος απ’ τα φροντιστήρια, οι σύλλογοι και οι ενώσεις οφείλουν και πρέπει να αποτελούν τον σύνδεσμο του σχολείου με την τοπική κοινωνία και να είναι φορέας διεκδίκησης των γονιών για τα δικαιώματα των παιδιών μας στην μόρφωση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον ελεύθερο χρόνο, την εργασία. Η νέα σχολική χρονιά άρχισε άλλη μία φορά με υποσχέσεις και μεγαλοστομίες απ’ το ΥΠΕΠΘ και τους αρμοδίους φορείς ότι θα βελτιώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης κ.α. χωρίς καν να έχουν εξασφαλιστεί οι αυτονόητες και προϋποθέσεις λειτουργίας των σχολείων. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία και απ’ ότι φαίνεται αυτές θα αργήσουν πολύ να καλυφτούν (αφού μέχρι πριν λίγο καιρό δημοσιεύονταν ακόμα οι επιτυχόντες μέσω ΑΣΕΠ εκπαιδευτικοί στις εφημερίδες ή ακόμα δεν έχουν αναλάβει καθήκοντα.) Το πρόβλημα της σχολικής στέγης κυρίως στον Δήμο Αθηναίων παραμένει και οξύνεται παραπέρα χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, κυρίως όμως χωρίς να υπάρχει πολιτική βούληση για την άμεση λύση του προβλήματος αυτού. Η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης θα συνεχιστεί απ’ το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση δεν προβλέπεται ουσιαστική αύξηση των δαπανών για την παιδεία) και μπροστά στις αυξανόμενες ανάγκες των σχολικών μονάδων οι γονείς θα κληθούν ή θα αναγκαστούν να συμβάλουν απ’ την τσέπη τους για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών. Τα ολοήμερα σχολεία μετά το πέρας του πιλοτικού προγράμματος και την παύση της χρηματοδότησης τους αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας. Η υποχρεωτική καθιέρωση της ευέλικτης ζώνης στα δημοτικά στην ουσία καταργεί τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης ενώ παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο των επιχειρήσεων – χορηγών στα σχολεία Οι εξαγγελίες της ΥΠΕΠΘ για την καθιέρωση της βάσης στην πρόσβαση των μαθητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ οξύνει το πρόβλημα υποβαθμίζει πιο πολύ τον ρόλο του Δημόσιου σχολείου και μεγαλώνει το πελατολόγιο των φροντιστηρίων. Είναι κοινό μυστικό ότι η αντιεκπαιδευτική πολιτική που άρχισε να υλοποιείται με τους Ν 2525/97 και Ν 2640/98 υπηρετεί την κοινή κατεύθυνση τόσο του ΟΟΣΑ όσο και της ΕΕ για την οικοδόμηση ενός τέτοιου μοντέλου εκπαίδευσης που θα συνδέεται άμεσα με την «οικονομία της αγοράς» και θα συμβάλει στην αύξηση της «ανταγωνιστικότητας». Οι αναδιαρθρώσεις που εξελίσσονται στην εκπαίδευση (και σ’ όλη την κοινωνία έχουν οδυνηρές συνέπειες για τα μορφωτικά, κοινωνικά, εργασιακά δικαιώματα της νέας γενιάς, υποθηκεύουν το μέλλον την κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία του ελληνικού λαού. Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της εκπαίδευσης σημαίνει: · Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης της παιδείας · Ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας · Προώθηση της τεχνικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε βάρος της γενικής Προβάλλοντας την «δια βίου μάθηση» και την πρόσκαιρη εκμάθηση δεξιοτήτων σαν μοναδική απάντηση στις «ανάγκες» της «αγοράς εργασίας». Μιας αγοράς που συνεχώς μεταβάλλεται σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρηματιών και του κεφαλαίου για μεγιστοποίηση των κερδών τους και όχι τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Σήμερα το επίπεδο γνώσης, της επιστήμης, του ρόλου της στην παραγωγή, απαιτεί όλο και περισσότερους ανθρώπους βαθιά καλλιεργημένους και αρμονικά αναπτυγμένους ικανούς να βλέπουν όχι μόνο έναν κλάδο αλλά ολόκληρο το δάσος, ανθρώπους με επιστημονικό κοσμοθεωρητικό επίπεδο, που θα καθορίζουν την πορεία τους ικανούς να αντιμετωπίζουν τα όποια προβλήματα στη ζωή τους έχοντας ευρύτερη κοινωνική προοπτική, αποτελώντας συνειδητό συντελεστή της κοινωνικής εξέλιξης. Το Δ.Σ. ιεραρχώντας τα ζητήματα επικεντρώνεται για το επόμενο διάστημα στα εξής: 1) Σχολική στέγη Η οξύτητα του προβλήματος της σχολικής στέγης έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Η υποχρηματοδότηση και η αδιαφορία των τελευταίων κυβερνήσεων για την επίλυση του προβλήματος έχει οδηγήσει · Στο να λειτουργούν σε διπλή βάρδια το 27% των σχολείων του Δήμου της Αθήνας. · Στην αυθαίρετη μετατροπή αύλειων χώρων, διαδρόμων, υπογείων, αιθουσών πολλαπλής χρήσης σε αίθουσες διδασκαλίας, πολλές φορές και με την συναίνεση συλλόγων και ενώσεων. · Σε συμπτήξεις τμημάτων σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων · Η κατάσταση δεν είναι ρόδινη για τα παλιά κτίρια καθώς έργα επισκευής και συντήρησης του παραμελούνται και υποχρηματοδοτούνται συστηματικά. · Η πλειοψηφία των σχολείων αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγιεινής και ασφάλειας ενώ στις παρεμβάσεις συντήρησης που γίνονται δεν παίρνονται καν άδειες απ’ τις αρμόδιες υπηρησίες. · Ο αντισεισμικός έλεγχος των σχολείων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ενώ δεν έχει προβλεφθεί κονδύλι για τυχόν έργα ενίσχυσης και υποστήριξης όπου χρειαστεί. · Οικόπεδα που προορίζονται για σχολεία με τις καθυστερήσεις των αρμοδίων να προχωρήσουν οι διαδικασίες, χάνονται αφού το ενδιαφέρον γι αυτά από εταιρίες μεγαθήρια είναι έντονο , μιας και οι ελεύθεροι χώροι στον Δήμο Αθηναίων είναι ελάχιστοι. · Οι σύλλογοι πολλές φορές καλούνται να γίνουν μεσίτες, δικηγόροι, συνταγματολόγοι, μηχανικοί κ.τ.λ. για να σπρώξουν όσο γίνεται τις διαδικασίες, αφού είναι κοινή διαπίστωση η απροθυμία και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την συνολική αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού ζητήματος. · Με την ψήφιση του νέου νόμου για τις ΣΔΙΤ το μοντέλο του «ανοιχτού σχολείου» καλείται να εφαρμοστεί άμεσα. Σχολεία που θα χτίζονται είτε με την αυτοχρηματοδότηση είτε με μερική χρηματοδότηση απ’ το ιδιωτικό κεφάλαιο, σχολεία όμως τα οποία σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσουν κερδοφόρα επιχείρηση με την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σ’ αυτά . Έτσι θα δούμε σχολεία γκαράζ,super market με internet cafe, με gallerie, ή σχολεία που το πρωί θα λειτουργούν σαν δημόσια και το βράδυ σαν ιδιωτικά ΙΕΚ κ.τ.λ. Σχολεία τα οποία θα μπορούν να καλύψουν μόνα τους τις λειτουργικές τους ανάγκες Η κατεύθυνση του ΟΟΣΑ ότι δεν μπορεί κτίρια που κοστίζουν δις να μένουν ανεκμετάλλευτα το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, μας δείχνουν καθαρά σε ποια κατεύθυνση θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα κυβέρνηση και ΟΣΚ Α.Ε. Σαν ομοσπονδία δηλώνουμε για ακόμη φορά την αντίθεση μας στην ιδιωτικοποίηση και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα στα σχολεία. Τα παιδιά μας χρειάζονται δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους τους μαθητές σε κτίρια σύγχρονα και ασφαλή, σε πρωινή λειτουργία, που να προετοιμάζει ελεύθερους πολίτες, με κριτική σκέψη με αγάπη για την γνώση και τον άνθρωπο. Με ελεύθερο χρόνο για την ανάπτυξη της κοινωνικότητας την επαφή με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, και την τέχνη. Με το παιχνίδι μέσα στα σχολικά κτίρια. Διεκδικούμε: · Το 15% των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία. · Να εξασφαλιστούν άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια για: 1. Αγορά οικοπέδων 2. Ανέγερση νέων κτιρίων 3. Επισκευή και συντήρηση των σχολείων 4. Άμεση προσαρμογή των παλιών κτιρίων στις σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες της εκπαίδευσης · Αντισεισμικό έλεγχο όλων των σχολείων, μέτρα πυρασφάλειας καθώς και μέτρα πρόληψης ατυχημάτων · Πρωινή λειτουργία όλων των σχολείων αλλαγή των κτιριακών μοντέλων, λειτουργικές αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες εργαστηρίων, γυμναστηρίων, βιβλιοθηκών, παιδικές χαρές, για τα νηπιαγωγεία. · Ίδρυση κατάλληλων σχολείων για τα παιδιά ΑΜΕΑ · Άμεση απαλλοτρίωση όλων των χαρακτηρισμένων οικοπέδων και τον χαρακτηρισμό όλων των διαθέσιμων. · Επαναφορά του ΟΣΚ Α.Ε. στην προηγούμενη νομική μορφή του. · Σχολικά κτίρια ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου. · Να γίνουν άμεσα αναγκαστικές απαλλοτριώσεις οικοπέδων δικαίωμα που δίνει ο Ν 3027/2002 · Αναλογία μαθητών ανά τάξη :15-20 στα Νηπιαγωγεία – Δημοτικά, 20 στα Γυμνάσια – Λύκεια · Να θεσπιστεί Μητρώο Επισκευής Και Συντήρησης για κάθε σχολική μονάδα Το παραπάνω πλαίσιο να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στους χώρους που υπάρχει πρόβλημα, οι ενώσεις να πάρουν πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς, να αναπτύξουν δράσεις για την ανάδειξη του προβλήματος. Ο κόμπος έφτασε πια στο χτένι, φτάνουν πια οι συζητήσεις, δε μας αρκούν τα λόγια συμπάθειας, κατανόησης, και οι υποσχέσεις, όταν αυτά δεν συνοδεύονται από πράξεις και κυρίως – όπως έχει διαπιστωθεί – όταν δεν υπάρχει πολιτική βούληση και δέσμευση για την επίλυση του προβλήματος Η διαπλοκή των υπηρεσιών, αρμοδιοτήτων, ευθυνών δεν είναι πρόβλημα που δημιούργησαν οι γονείς και οι εργαζόμενοι στον χώρο, άλλα οι πολιτικές των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια. Η δημιουργία αυτού του πολυδαίδαλου γραφειοκρατικού μορφώματος εξ αρχής είχε ένα στόχο τον αποπροσανατολισμό, τη χειραγώγηση και την αποστασιοποίηση κυρίως όμως την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου στην χρηματοδότηση με την σταδιακή μείωση των κρατικών δαπανών και πιστώσεων για τη σχολική στέγη. Προτείνουμε μέσα στον Δεκέμβρη να προχωρήσουμε σε κεντρική μαζική διαμαρτυρία και παράσταση στο Υπουργείο και στο Δήμο Αθηναίων, για το πρόβλημα της σχολικής στέγης , πιστεύουμε πως υπάρχει δυνατότητα να έχει επιτυχία αυτό το εγχείρημα αν όλες οι ενώσεις δουλέψουν γι αυτό τον σκοπό, αν αυτή γίνει υπόθεση του κάθε συλλόγου, κυρίως όμως αυτών που αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα. 2) Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση η σχολική χρονιά άρχισε με μεγάλες ελλείψεις τόσο σε εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή και εποπτικά μέσα 3) Τα πιλοτικά ολοήμερα μετά το τέλος της χρηματοδότησης απ’ το ΕΠΕΑΕΚ βρίσκονται σε οριακό σημείο με μεγάλα προβλήματα λειτουργίας. Η κυβέρνηση μετατοπίζοντας τις ευθύνες της πετάει το μπαλάκι στους δήμους στις σχολικές επιτροπές και στους συλλόγους γονέων. Τα ολοήμερα σχολεία νέου τύπου στην ουσία κατάντησαν παιδοφυλακτήρια, αφού αντιστοιχεί –στις καλύτερες περιπτώσεις – ένας δάσκαλος στα 30 – 35 παιδιά. Οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες, τη στιγμή που η ίδια αίθουσα που στοιβάζονται τα παιδιά αποτελεί συνάμα και τραπεζαρία. Διαμορφώνονται νέες διατροφικές συνήθειες στα παιδιά βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους την υγεία και την σωστή τους ανάπτυξη. 4) Ευέλικτη ζώνη Η κυβέρνηση με αιφνιδιαστικό τρόπο (υπ.απορ.31/8/2005) προώθησε την υποχρεωτική εφαρμογή της ευέλικτης ζώνης (ΕΖ) στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, παρουσιάζοντας τη σαν μια «καινοτομία» που προάγει την διεπιστημονικότητα, την διαθεματικότητα που δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να επιτελέσει πιο ελεύθερα το παιδαγωγικό του έργο. Στην πραγματικότητα όμως εκείνο που προωθεί είναι αυτό που η αρμόδια επιτροπή της ΕΕ αναφέρει στο εισηγητικό της κείμενο προς τις χώρες μέλη ,«πρόκειται για ένα εύκολο και ανέξοδο τρόπο αναμόρφωσης του σχολικού προγράμματος» Με την ΕΖ αλλάζει όχι μόνο το ωρολόγιο πρόγραμμα με τα συνεχόμενα αντιπαιδαγωγικά και εξοντωτικά 90λεπτα , ούτε είναι μόνο το μάθημα που αποδιοργανώνεται με την παρεμβολή κάποιων ωρών, όπου αντί για μάθημα ο καθένας κάνει ότι θέλει. Η στόχευση είναι πολύ βαθύτερη, η γενίκευση του μέτρου συνδέεται άμεσα με το φινλανδικό μοντέλο που διαφήμιζε τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η ΕΖ είναι ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων – τον κατάλογο – των οπίων ορίζει το ΥΠΕΠΘ – το οποίο εντάσσεται στο κανονικό διδακτικό ωράριο κόβοντας ώρες απ’ άλλα μαθήματα (κυρίως απ’ την γλώσσα και τα μαθηματικά) Το κάθε σχολείο έχει την ευχέρεια επιλογής προγράμματος ή προγραμμάτων τα οποία θα εντάξει στο ωράριο του. Η εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην ουσία η ΕΖ έρχεται να διαφοροποιήσει και να σπάσει τον ενιαίο χαρακτήρα του προγράμματος ακόμα και σε γειτονικά σχολεία ή τμήματα τάξεων στο ίδιο σχολείο, αφού εκτός του βασικού αναλυτικού προγράμματος η κάθε σχολική μονάδα μέσα απ’ την υποχρεωτική επιλογή διαθεματικών δραστηριοτήτων θα διαμορφώνει το δικό της πρόγραμμα σπουδών. Το πρόγραμμα έτσι θα χωρίζεται σε 3 μέρη. · Στο κοινοτικό, κοινό για όλα τα σχολεία · Στο πρόγραμμα της ευέλικτης ζώνης που θα διαμορφώνεται σε επίπεδο σχολικής μονάδας · Το ολοήμερο πρόγραμμα το οποίο θα εξελιχθεί σ’ ένα ανταποδοτικό πρόγραμμα. Η μη χρηματοδότηση όπως ήδη συνέβη στην πιλοτική εφαρμογή της θα οδηγήσει αυτόματα στην αναζήτηση πόρων από άλλες πηγές, είτε απ’ την Τ.Α. κατ’ επέκταση πάλι απ’ τους γονείς, είτε από χορηγούς εταιρίες, τοπικού εθνικού η πολυεθνικού ενδιαφέροντος. Η εμπλοκή των εταιριών – χορηγών στην εκπαίδευση δημιουργεί αυτόματα το ερώτημα τι είδους μόρφωση θα παρέχεται μέσα απ’ αυτά τα προγράμματα αφού ο κάθε ιδιώτης την οποιαδήποτε επένδυση την κάνει στοχεύοντας σε βραχυπρόθεσμα η μακροπρόθεσμα οφέλη – κέρδη ή ανταλλάγματα. Και φυσικά για να προστατέψει την επένδυση του θα απαιτεί να έχει λόγο στη διαμόρφωση του προγράμματος στην αξιολόγηση εφαρμογής αυτού αλλά και του εκπαιδευτικού και σε τελική φάση ολοκλήρωσης της σχολικής μονάδας. Έτσι θα φτιαχτεί λίστα με καλά και κακά σχολεία, που τα μεν θα προωθούν τις καινοτόμες δράσεις σε αντίθεση με άλλα που θα είναι κυρίως τα φτωχά και λαϊκά στρώματα. Πιστεύουμε πως εμείς οι γονείς πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα στην εφαρμογή της Ε.Ζ. στα σχολεία , να απαιτήσουμε απ’ το Υπουργείο να αποσύρει την υπουργική απόφαση. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να πουν και αυτοί ΟΧΙ στο σχολείο της αγοράς και της αμάθειας Στην Β’ βάθμια εκπαίδευση οι γονείς βάζουν όλο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν κενά ανάγκες που δημιουργεί το δημόσιο σχολείο στα παιδιά τους. Χρόνο με το χρόνο αυξάνεται η πελατεία των φροντιστηρίων μεγαλώνουν τα κέρδη της παραπαιδείας ενώ παράλληλα μειώνεται η χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης. Τα παιδιά μας συνεχίζουν να διδάσκονται πλήθος άψυχων, ασύνδετων, συχνά αχρείαστων γνώσεων, γνώσεις που έχουν ημερομηνία λήξης την επόμενη των εξετάσεων. Το σημερινό σχολείο αντί για την ενεργητικότητα στην βούληση, τη δίψα για μάθηση το κριτήριο για τη ζωή ευδοκιμούν η συμπίεση, η αδιαφορία για τη μόρφωση και τη δημιουργική ζωή. Η κυβέρνηση αντί να θορυβηθεί και να πάρει μέτρα για την συνεχιζόμενη διαρροή μαθητών (25%) απ’ την υποχρεωτική εκπαίδευση, απτόητη σηκώνει νέα τείχη η μόρφωση των παιδιών κυρίως της λαϊκής οικογένειας. Όχι μόνο διατηρεί το διπλό ανισότιμο σχολικό δίκτυο αλλά στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων προσπαθεί να εκτρέψει τη συμμετοχή των παιδιών στην τεχνική εκπαίδευση εις βάρος της γενικής με στόχο να πλησιάσει τα ευρωπαϊκά στάνταρ του 60-40 ή 70-30 στα πλαίσια της υλοποίησης των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας κυρίως απέναντι στην ΕΕ και ΟΟΣΑ. Η φιλολογία που έχει αναπτυχθεί το προηγούμενο διάστημα για την αποδέσμευση των εξετάσεων πρόσβασης στα ΑΕΙ, ΤΕΙ απ’ το λύκειο και ο καυγάς που γίνεται για το πάπλωμα, το ποιος θα έχει δηλαδή την ευθύνη και την εποπτεία των εξετάσεων, δεν πρέπει να εφησυχάζει αφού το λύκειο θα εξακολουθεί να λειτουργεί με την σημερινή του μορφή και δομή. ΤΕΕ Το ΤΕΕ συνεχίζει να αποτελεί μονόδρομο εκτροπής για τα παιδιά των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων, τη στιγμή που όλο και πιο πολλές οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις του Γενικού Λυκείου. Η ύπαρξή τους αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της ταξικότητας του δημόσιου σχολείου, νέοι στα 15 τους χρόνια αναγκάζονται να κάνουν επιλογή για την υπόλοιπη ζωή τους, την στιγμή που οι ίδιοι βρίσκονται στο μεταίχμιο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, πείθονται απ’ το σύστημα ότι δεν παίρνουν τα γράμματα, οπότε καλύτερα να μάθεις μια τέχνη ή άλλοι πιο συνειδητοποιημένοι οδηγούνται σ’ αυτή την επιλογή γιατί δε θέλουν να επιβαρύνουν οικονομικά την ήδη καταπιεσμένη οικογένειά τους. Οι εξαγγελίες της ΥΠΕΠΘ για τη δημιουργία του ΕΠΑΠ απ’ τον επόμενο χρόνο, στοχεύει μόνο στον εξωραϊσμό αυτού που ονομάζουμε τεχνική εκπαίδευση για την προσέλκυση όλο και περισσότερων παιδιών σ’ αυτή. Σήμερα που υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις να μορφώνονται όλοι οι άνθρωποι, που η ανάπτυξη της τεχνολογίας της επιστήμης έχει δώσει ώθηση στην παραγωγή, είναι επιτακτική ανάγκη το σύνολο αυτής της γνώσης να γίνει κτήμα του κάθε νέου μέσα από ένα πραγματικά Δωρεάν Δημόσιο Σχολείο,. – Ένα νέου τύπου σχολείο ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό, 2χρονη δωρεάν προσχολική αγωγή και μετασχολική τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση, που θα επιδιώκει την ολοκληρωμένη μόρφωση, την αρμονική διαμόρφωση του ανθρώπου. – Ένα σχολείο με ενιαία δομή , ενιαίο πρόγραμμα , ενιαία διοίκηση και λειτουργία που θα καλύπτει το σύνολο των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα απ’ το δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα για όλους τους μαθητές χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς . – Αποδέσμευση του σχολείου από τη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ –ΤΕΙ . Εξετάσεις εκτός σχολείου, σε λίγα μαθήματα, που είναι αναγκαία για σπουδές στο επιστημονικό αντικείμενο της σχολής, με την ευθύνη του ΥΠΕΠΘ και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών του Λυκείου. – Να διπλασιαστούν οι δαπάνες για την παιδεία απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα , του δημόσιου και δωρεάν σχολείου. – Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Ανωτάτη Εκπαίδευση χωρίς φραγμούς, χωρίς αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς των σπουδών .Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων, δωρεάν συγγράμματα, σίτιση, στέγαση για όλους τους φοιτητές. – Μόνιμοι διορισμοί όλων των αναγκαίων εκπαιδευτικών. Όχι πάνω από 5% έκτακτοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία. – Αναλυτικά προγράμματα και βιβλία , ώστε να δίνουν όλα τα θεμελιακά στοιχεία της γνώσεις. Βιβλία επιστημονικά και παιδαγωγικά επεξεργασμένα ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών. – Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης, ολοκληρώσει της μάθησης μέσα στο σχολείο, αλλά και ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού της καλλιτεχνικής παιδείας της φυσικής και αισθητικής αγωγής . – Ενιαία συστηματική, ουσιαστική διδασκαλία των ξένων γλωσσών με δωρεάν βιβλία και βοηθήματα. Πιστοποίηση της γνώσης αποκλειστικά απ’ το Δημόσιο Σχολείο. – Πρόσληψη φυλάκων, καθαριστριών , επιστάτη, διοικητικού προσωπικού, βιβλιοθηκονόμων για την επαρκή στήριξη και λειτουργία της σχολικής μονάδας. Πρόγραμμα δράσης Απαιτείται άμεσα τώρα μέσα από μαζικές διαδικασίες, να επιχειρήσουμε ένα νέο αγωνιστικό ξεκίνημα, με ανεβασμένες μορφές δράσης , να οργανώσουμε συλλογικά τη αντίσταση , τον αγώνα να συμπορευτούμε με το λαϊκό κίνημα για να διεκδικήσουμε λύσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Προτείνουμε 1. Να αρχίσει με ευθύνη των ενώσεων καμπάνια ενημέρωσης και συντονισμού δράσης των μαθητών , εκπαιδευτικών, των εργαζομένων για τις επιπτώσεις των αναδιαρθρώσεων στο σχολείο και τη μόρφωση, για την ανάδειξη της πρότασης μας για το Ενιαίο 12χρονο Σχολείο 2. Αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο, μαζί με εκπαιδευτικούς μαθητές, εργαζόμενους, άλλους φορείς. Για να διεκδικήσουμε λύσεις στα επιμέρους τοπικά προβλήματα αλλά και για διεκδικήσουμε το σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. 3. Συσκέψεις με τους Συλλόγους για καλύτερη οργάνωση των δράσεων. Γιατί μόνο ο διαρκής αγώνας, στη βάση διεκδίκησης των δικαιωμάτων που απορρέουν από τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, μέσα από ένα πλατύ Μέτωπο για την Παιδεία, μπορεί να αποτελέσει διέξοδο νίκης.

 

 

 


Αγώνας
για μια καλύτερη παιδεία
για μια άλλη κοινωνία

Κάποτε θα'ρθουν να σου πουν ...
Γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα!