Το «νέο σχολείο» δεν είναι το σχολείο των αναγκών μας.
Είναι τόσο παλιό όσο και ο εργασιακός μεσαίωνας που βιώνουμε σήμερα.
ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ : Τη μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για όλους, χωρίς ευελιξίες και μαθητείες.
Δεν θα μας χαριστεί τίποτα.
Καμιά συνενοχή στα αντιδραστικά τους σχέδια!

ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16

Add to the Discussion (3) »


 

 

ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16

Και των μέτρων που κάνουν την παιδεία πιο ακριβό και απρόσιτο εμπόρευμα

 

 

                    Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αν και διακηρύσσουν ότι η άρση της  συνταγματικής απαγόρευσης για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων «αποτελεί ώριμο αίτημα της κοινωνίας» , προσπαθούν να αναθεωρήσουν το συγκεκριμένο άρθρο στα κρυφά και με συνοπτικές διαδικασίες για να αποφύγουν τις λαϊκές αντιδράσεις και να συγκαλύψουν τις αντιδραστικές επιδιώξεις αυτής της αλλαγής.

                    Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θεωρούμε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος μας αφορά όλους, γιατί δε σηματοδοτεί απλά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά την έναρξη μιας δριμύτερης επίθεσης για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.  

Θεωρούμε  δημαγωγικούς  μύθους τους ισχυρισμούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι με τη λειτουργία  ιδιωτικών πανεπιστημίων θα ανακοπεί η φοιτητική μετανάστευση στα πανεπιστήμια του εξωτερικού και θα βελτιωθεί η ποιότητα των δημοσίων πανεπιστημίων μέσα από τον ανταγωνισμό και του ενιαίους κανόνες λειτουργίας με τα ιδιωτικά .Τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» δεν μπορούν να συναγωνιστούν τα δημόσια , γιατί δεν θα είναι πανεπιστήμια αλλά εμπορικές επιχειρήσεις αγοραπωλησίας  υποβαθμισμένων πτυχίων, μια μεταμφίεση δηλαδή των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) και των ΙΕΚ. Η ίδρυση ιδιωτικών ψευτο-πανεπιστημίων δεν αποσκοπεί μόνο στην αύξηση του τζίρου των μεγαλοσχολαρχών . Πάνω απ’ όλα στοχεύει στην εξώθηση των δημοσίων πανεπιστημίων να λειτουργήσουν σαν ιδιωτικά : με μάνατζερ, επιχειρησιακό σχέδιο, δίδακτρα, κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και του ασύλου και προπαντός  τις επιχειρήσεις να παρεμβαίνουν άμεσα στο περιεχόμενο σπουδών και της έρευνας σύμφωνά με τα συμφέροντά τους.

                    Αυτά τα μέτρα έρχεται να προωθήσει το γνωστό νομοσχέδιο-πλαίσιο για τη λειτουργία των ανώτατων ιδρυμάτων, ενάντια στο οποίο ξεσηκώθηκαν την προηγούμενη χρονιά φοιτητές-σπουδαστές και πανεπιστημιακοί. Αντίστοιχος τρόπος λειτουργίας προβλέπεται και για δημόσια σχολεία, που στο όνομα της «αποκέντρωσης» και μέσα από τα νέα προγράμματα διδασκαλίας και τις ζώνες δραστηριοτήτων καλούνται να δουλέψουν ανταγωνιστικά και σε μεγάλο βαθμό αυτοχρηματοδοτούμενα με τη συνεισφορά των γονιών, της «τοπικής κοινωνίας» και των επιχειρήσεων, οι οποίες θα συνδιαμορφώνουν   και το πρόγραμμα τους .

                    Η αναθεώρηση του άρθρου 16 σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα ιδιωτικο-οικονομικής λειτουργίας της δημόσιας εκπαίδευσης οδηγούν σε σχολεία και πανεπιστήμια πολλών κατηγοριών και δύο στην ουσία ταχυτήτων, τα λίγα εκλεκτά για τους γόνους των ευνοημένων κοινωνικών στρωμάτων  και τα πάμπολλα υποβαθμισμένα για τα παιδιά του λαού . Γι’ αυτό,

 

Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο απαιτούμε:

 

  • Να μη αναθεωρηθεί το άρθρο 16του Συντάγματος
  • Να διακοπεί κάθε απόπειρα και διαδικασία για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων (π.χ. Σχολή Ογκολογικής Χειρουργικής , πανεπιστήμιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, ακαδημία ΓΣΕΕ κλπ)
  • Να αποσυρθεί ο νέος νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ
  • Να μην προχωρήσουν τα σχέδια για «αποκέντρωση» του σχολείου στους δήμους και τους χορηγούς, να καταργηθεί η ευέλικτη ζώνη και κάθε μέτρο διαφοροποίησης σχολείων και προγραμμάτων
  • Να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην εκπαίδευση
  • Να αποσυρθούν τα νέα αντιπαιδαγωγικά και αντιεπιστημονικά βιβλία
  • ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Gia ektyposh ( keimeno_ypografon_16)

 

 

 

Leave a Comment

 

 

 


Αγώνας
για μια καλύτερη παιδεία
για μια άλλη κοινωνία

Κάποτε θα'ρθουν να σου πουν ...
Γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα!